Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jána Slotu (59) vylúčili zo SNS! Vraj ohrozoval existenciu strany
Zdielať na

Jána Slotu (59) vylúčili zo SNS! Vraj ohrozoval existenciu strany

BRATISLAVA / Bývalého predsedu národniarov Jána Slotu dnes vylúčili zo Slovenskej národnej strany. Túto správu potvrdila tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

"Rozhodlo o tom dnešné predsedníctvo dvojtretinovou väčšinou hlasov," povedala pre TASR tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková s tým, že vylúčenie bolo výsledkom disciplinárneho konania kvôli nehospodárnemu nakladaniu s majetkom SNS. Viac informácií podľa nej strana zverejní na zajtrajšej (25. apríla) tlačovej besede.

V SNS prebieha vnútorný audit

Predsedníctvo ako disciplinárny orgán má právomoc rozhodnúť o zastavení disciplinárneho konania, alebo uložiť sankciu. Stanovy SNS poznajú tri druhy trestu: pokarhanie, odňatie funkcie alebo vylúčenie zo strany ako najvyšší stranícky trest. "Prebieha vnútorný audit, kontrola interných predpisov, stavu majetku, pričom je posudzovaná zodpovednosť a oprávnenosť konania Jána Slotu. Výsledky budú predložené predsedníctvu na prerokovanie za účasti Jána Slotu," informoval 22. apríla predseda SNS Andrej Danko s tým, že rozhodnutie prinesie dnešné predsedníctvo strany.

Tlačenie k múru sa Dankovi nepáči

Zároveň potvrdil informácie, že Slota prisľúbil strane finančnú pomoc v prípade, že budú posilnené jeho právomoci ako čestného predsedu. Danko dodal, že takéto "tlačenie k múru" neakceptuje. "Finančná situácia SNS je vďaka členskej základni stabilizovaná aj bez peňazí Jána Slotu," vyhlásil. Strana pôvodne očakávala od Slotu pomoc pri splácaní dlhov, ktoré vznikli v čase, keď bol predsedom on. Tieto rokovania však podľa Danka úspešné neboli.

Slota vraj ohrozil existenciu strany

Disciplinárne konanie voči Slotovi začala SNS pre podozrenie z nehospodárneho nakladania s majetkom strany, a tým "ohrozením jej existencie". Predsedníctvo SNS už v zápisnici o uznesení z 10. januára 2013 vzalo na vedomie " informáciu o vážnej ekonomickej situácii SNS a úverovom vzťahu voči Privat banke"Danko 28. marca priznal, že strana spláca úver na predvolebnú kampaň, podľa informácií TASR získala pred voľbami v roku 2012 až 1,5 milióna eur. "Takmer vo výške 50 percent bol splatený z príjmov zo štátneho rozpočtu, zvyšná časť je rozložená na určité časové obdobie," povedal vtedy Andrej Danko.

Čestný predseda strany moci i členstva zbavený

Kontroverzný politik Ján Slota bol oficiálnym lídrom strany od roku 1994, s výnimkou štvorročného obdobia, keď bol lídrom pravej SNS. Po neúspechu v ostatných parlamentných voľbách jeho pozícia výrazne oslabla, od októbra 2012 bol už "iba" čestným predsedom SNS. Bol však odhodlaný strane naďalej pomáhať...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy