Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slota ako šéf národniarov končí. Nahradí ho Danko
Zdielať na

Slota ako šéf národniarov končí. Nahradí ho Danko

Ján Slota dnes skončil vo funkcii predsedu Slovenskej národnej strany (SNS). Stal sa však jej čestným predsedom, nie však s takými veľkými kompetenciami ako sa predpokladalo. Očakávalo sa, že čestný predseda by získal po novelizácii stanov právo veta. Nakoniec bude mať iba poradný hlas. Novým predsedom sa podľa očakávania stal právnik Andrej Danko.

O predsedovi strany dnes rozhodovali delegáti na sneme v Žiline. Zvolilo ho 153 zo 156 prítomných delegátov, traja sa zdržali hlasovania.

Generačná výmena

Slota vysvetľuje, že ide len o praktickú generačnú výmenu. "Ja z politiky neodchádzam. Budem nápomocný predsedovi Dankovi a v strane budem veľmi aktívne pôsobiť. Čiže, na tom sa absolútne nič nemení. Len mladí majú asi viac energie ako my starší. To je bez debaty. Preto došlo aj k tej výmene, bolo to z praktických dôvodov," povedal po sneme .

Andrej Danko získal 153 zo 156 hlasov delegátov, čo je podľa Slotu prirodzené, keďže ho sám navrhol a je podľa neho ideálnou voľbou. Prvým podpredsedom Slovenskej národnej strany sa stal Rafael Rafaj, ďalšími trenčiansky krajský predseda Roman Stopka a žilinský krajský predseda Milan Frič. Slota bude aktívnym členom predsedníctva, ale bez práva veta, na ktorom podľa Danka ani nikdy netrval.

Národniari chcú osloviť mladých

Predsedníctvom omladená Slovenská národná strana bude podľa Danka hľadať nové komunikačné prvky a oslovovať mladých ľudí z praxe, ktorí sa už nevedia pozerať na vládu jednej strany. "Na to, ako sa Fico tľapká s Orbánom. Takisto sa nemienime pozerať na zadlžovanie a ožobračovanie Slovákov," povedal. Premiérovi Roberto Ficovi (Smer-SD) vyčíta, že zdaňuje tých, ktorí žijú z ruky do úst a pýta sa, prečo nehľadá peniaze u obchodných reťazcov či mobilných operátorov.

SNS - pevná ako skala

Slota dnes v Žiline vyhlásil, že Slovenská národná strana je pevná ako skala a je jedinou alternatívou v predčasných parlamentných voľbách, ktoré podľa nehu určite budú. "A možno je aj dobré, že SNS nie je v parlamente, lebo sa tam stretli negramotní blbci a zradcovia. Jeden europoslanec sa vyjadril, že keď takýmto spôsobom bude politická elita pokračovať, tak do dvoch rokov je po slovenskej štátnosti. A preto sme prijali uznesenia, aby došlo ku generačnej výmene. Aby nastúpili mladí, inteligentní ľudia, aby niesli štafetu a posunuli SNS ešte rýchlejšie dopredu" povedal.

Slota koniec avizoval

Slota to, že nebude predsedom, avizoval viackrát po neúspešných marcových parlamentných voľbách, v ktorých sa SNS nedostala do parlamentu. V septembri oznámil, že ho nahradí jeden z dvojice: Andrej Danko – Rafael Rafaj.

Viaceré okresné organizácie následne pred snemom navrhli, aby sa Slota stal čestným predsedom. Jedna z okresných organizácií národniarov však tiež navrhoval, aby Slota ďalej pokračoval ako líder.

Dlhoročný líder

Slota bol prvýkrát predsedom SNS v rokoch 1994 až 1999. Vtedy ho na sneme v súboji o predsednícke kreslo porazila Anna Belousovová. Následne založil Pravú SNS, ktorej predsedom bol do roku 2003. Vtedy došlo opäť k zjednoteniou SNS na čele so Slotom.

Slota mal vraj odísť už dávno

Podľa analytika Jána Baránka Slota mal odísť z vedenia SNS už po parlamentných voľbách v roku 2010, keď sa ledva strana dostala do parlamentu. "Keby vtedy nastala zmena na poste predsedu a zmenila by sa agenda, bola šanca na revitalizáciu," povedal Baránek. Podľa neho Slota, jeho arogancia a vulgarizmy určite nebudú chýbať.

"Tento štýl politiky nebude chýbať, ak tak podobným jemu," dodal. SNS podľa Baránka doplatila na svojho predsedu a agendu, keď dlhodobo nevedela mať inú ako protimaďarskú, čo sa jej vypomstilo. "Maďarskú kartu prebili jej škandály z bývalej Ficovej vlády. Maďarská karta nestačila na to, aby eliminovala škandály," upozornil. SNS podľa Baránka nedokázala nacionalizmus vymeniť za vlastenectvo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy