Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Si opitý? Zabudni na hlasovanie, odkazuje kolegom Škripek
Zdielať na

Si opitý? Zabudni na hlasovanie, odkazuje kolegom Škripek

BRATISLAVA / Opití poslanci by nemali rozhodovať o osude 5,5 milióna občanov Slovenska. Poslanec za OĽaNO Branislav Škripek predložil do parlamentu novelu zákona rokovacieho poriadku, ktorou chce zakázať účasť viditeľne opitých poslancov v rokovacej sále.

Opitý človek neuvažuje triezvo

Predsedajúci schôdze by podľa návrhu mohol vyzvať poslanca, ktorý je viditeľne pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, na dychovú skúšku. V prípade pozitívneho výsledku testu alebo odmietnutia podrobiť sa vyšetreniu by predsedajúci schôdze vykázal dotknutého zákonodarcu z rokovacej sály.

Opitý poslanec by zároveň za tento deň nedostal plat. „V každej inej práci hrozí zamestnancovi za požitie alkoholu výpoveď. Takéto správanie poslanca je nemorálne a v rozpore s princípmi rovnosti a dobrých mravov,“ konštatoval Škripek.

Opitý človek, ktorý nevie triezvo a jasne uvažovať, podľa neho nemôže rozhodovať o osude Slovenska. „Návrh zákona má za cieľ jasne stanoviť, že tak ako každý pracujúci človek, aj poslanci NR SR by mali za svoje správanie v rokovacej sále pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok niesť zodpovednosť a následky, nielen morálne a mediálne,“ dodal.

V minulosti Senko či Slota

Pripomenul, že v poslednom čase bola verejnosť viackrát svedkom prípadov, keď poslanci vystupovali v sále viditeľne pod vplyvom alkoholu a dehonestovali tak mandát poslanca zvoleného občanmi. Ako príklad spomenul Škripek poslanca za Smer-SD Jána Senka či bývalého šéfa Slovenskej národnej strany Jána Slotu.

Škripek sa nezaujíma len o túto tématiku. V minulosti napríklad prišiel s návrhom, aby nahé telá dievčat nebolo možné vidieť v bežne dostupných denníkoch, ale len v erotických časopisoch, no neprešlo mu to. Viac vo videu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy