Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rokovanie vlády. Register osôb, bankové poplatky, Rómovia
Zdielať na

Rokovanie vlády. Register osôb, bankové poplatky, Rómovia

BRATISLAVA / Už onedlho by mali byť vybavovačky na úradoch o niečo jednoduchšie - to je dobrá správa! A dobrá správa je aj to, že zrušiť by sa mali aj niektoré poplatky v bankách. Rozhodli o tom naši ministri. No a reč bola aj o rómskej problematike. Podľa premiéra ju vraj vyriešia iba extrémne opatrenia.

Pohodlnejšie vybavovačky na úradoch

Klasický papierový kolotoč, na ktorý musíte nasadnúť napríklad pri zmene trvalého bydliska, už onedlho zrejme nebudete musieť absolvovať. Už od apríla by sa už údaje nemali dokladovať každému úradu zvlášť. Vyriešiť by to mal register fyzických osôb.

Zmeny by mali byť aj v Trestnom zákone. Za držanie malého množstva drogy by pristihnutý užívateľ mohol vyviaznuť iba s podmienkou. "Často ide o mladých ľudí, kde stačí len nepatrná odchýlka v skutkových okolnostiach a namiesto podmienečného odsúdenia, musia ísť na dlhé roky do väzenia," myslí si minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Zrušenie hypotéky bez spoplatnenia

Ministri hovorili aj o poplatkoch v bankách. Navrhujú zrušiť spoplatnenie úverového účtu. "Klient bude môcť predčasne zrušiť hypotéku bez dodatočného spoplatnenia, aj v prípade, že má variabilnú sadzbu," hovorí minister Kažimír.

Reč bola aj o rómskej problematike. Viacerí opoziční poslanci kritizovali slová premiéra, že ju vraj vyriešia iba extrémne opatrenia. Minister vnútra iba doplnil, že tými opatreniami majú byť internátne školy pre rómske deti. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy