Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pred deviatimi rokmi sa Slovensko stalo súčasťou EÚ
Zdielať na

Pred deviatimi rokmi sa Slovensko stalo súčasťou EÚ

SLOVENSKO / Pred deviatimi rokmi sa Slovenská republika spolu s ďalšími deviatimi štátmi stala súčasťou Európskej únie (EÚ). Nášmu členstvu v únii priamo predchádzal niekoľkoročný proces.

Cesta k EÚ začala už v roku 1993

Cesta samostatného Slovenska do EÚ sa začala v októbri 1993, keď SR podpísala v Luxemburgu Európsku dohodu o pridružení k EÚ - Asociačnú dohodu. V júni 1995 na summite EÚ v Cannes predseda vlády Vladimír Mečiar predložil oficiálnu žiadosť o prijatie do EÚ.

O dva roky neskôr však Európska komisia (EK) vo svojom posudku nezaradila SR medzi kandidátov, ktorí sú najlepšie pripravení na vstupné rozhovory o členstve v EÚ pre neplnenie politických kritérií. Po parlamentných voľbách v roku 1998 únia vyjadrila spokojnosť s priebehom volieb a označila ich za pozitívny krok k integrácii Slovenska do európskych štruktúr.

Prístupovú zmluvu podpísal Schuster

Nasledoval summit EÚ v decembri 1999 v Helsinkách, ktorý rozhodol začať rokovania o vstupe do EÚ so Slovenskom, Maltou, Litvou, Lotyšskom a za určitých podmienok aj s Bulharskom a Rumunskom. Už v júni 2001 Slovensko s celkovým počtom 19 uzavretých kapitol dostihlo Česko a Estónsko, ktoré s EÚ rokovali o dva roky dlhšie.

Na summite v Kodani v decembri 2002 sa lídri únie dohodli na ukončení prístupových rokovaní s desiatimi kandidátskymi krajinami. Rozhodli, že k vtedajším 15 štátom únie sa pripoja Cyprus, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko. Prístupovú zmluvu k únii podpísali 16. apríla 2003 na summite v gréckych Aténach vtedajší prezident Rudolf Schuster, predseda vlády Mikuláš Dzurinda, šéf diplomacie Eduard Kukan a hlavný vyjednávač za Slovensko Ján Figeľ.

Za bolo 92,46 percent zúčastnených

Ešte pred vstupom SR do EÚ 1. mája 2004, v máji 2003, podporili naše členstvo v únii občania v referende. V referende sa za členstvo v únii vyslovilo 92,46 percenta zúčastnených voličov. K hlasovacím urnám vtedy prišlo 52,15 percenta občanov zapísaných vo voličských zoznamoch.

Európska únia získala tento rok aj Nobelovu cenu za mier. Európsku úniu Nobelov výbor ocenil pre podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej úlohu v šírení stability v bývalých postkomunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy