Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Lekár vás ošetriť musí! Kedy? To je už na jeho uvážení
Zdielať na

Lekár vás ošetriť musí! Kedy? To je už na jeho uvážení

Predstavte si, že prídete na pohotovosť a na vyšetrenie sa dostanete až po takmer siedmych hodinách! Zdá sa vám to nereálne? My vieme minimálne o jednom takomto pacientovi. Zisťovali sme, ako dlho sa dá čakať u lekára.

Pán Ján čakal na ošetrenie 7 hodín

Pána Jána trápila silná bolesť opuchnutého kolena. Vybral sa teda na pohotovosť. Pomoci sa tam však tak rýchlo nedočkal. Na rad prišiel napokon po takmer 7 hodinách.

Zo zákona platí, že každého jedného pacienta, ktorý príde na urgentný príjem, musí vyšetriť lekár. Najprv však zdravotnícky personál posúdi závažnosť vášho problému. Do ambulancie posielajú vždy tie najurgentnejšie prípady. Inými slovami, čím menší úraz máte, tým dlhšie budete čakať.

Podľa našich informácií aj v čase, keď pán Ján čakal na vyšetrenie, sa ortopédi museli venovať urgentným prípadom. Nie je teda vylúčené, že čakať mohol ešte dlhšie.

Ako dlho? To nikto povedať nevie

Ako dlho ale môže trvať, kým sa dostanete do ambulancie? To vám nikto s istotou nepovie. Zákon totiž neurčuje žiadnu maximálnu dĺžku čakania. Neexistuje dokonca ani žiadny všeobecne záväzný právny predpis, ktorý by určoval povinnosť upozorniť pacienta na dĺžku čakania na vyšetrenie.

Jedno je však isté. Podľa štatistík sú urgentné príjmy najvyťaženejšie v piatky a cez víkendy. A takto sme na tom v priemere so samotnou závažnosťou našich problémov: 

"Približne polovica má ten stav taký, že stačí ošetrenie a idú domov. Približne 25 % ľudí príde zväčša neopodstatnene a ďalších 25 % ľudí potrebuje akútnu hospitalizáciu," vraví hovorkyňa Univerzitnej nemocnice BA Petra Maťašovská.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články