Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky
Zdielať na

Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

BRATISLAVA / Vláda chce, aby bolo umožnené strieľať šelmy zatúlané menej ako pol kilometra od obcí a to bez povolenia. Medvede sú pritom chránené. Ako sa na situáciu na Slovensku pozerá EÚ? Viac v Ranných novinách porozprával europoslanec Michal Wiezik.

Začneme tým incidentom v Liptovskom Mikuláši, kde ako riešenie zvolili likvidáciu medveďa. Považujete to za primeraný zásah?

Treba povedať, že ten incident naozaj zatriasol Slovenskom. Nie je bežné, že by sa medveď za bieleho dňa premával po meste a ohrozoval ľudí. Tu chcem povedať, že ochrana ľudí a ľudského zdravia, samozrejme, je na prvom mieste. V prípade, že by v meste vtedy, keď tam ten medveď prebiehal, prišiel niekto kompetentný a toho medveďa usmrtil, nikto by nepovedal pol slova

To, čo sa dialo už následne, bolo trošku väčší problém aj z hľadiska legislatívy a zvoleného postupu. Vieme, že do tejto oblasti nabehli zásahové tímy a desať dní hľadali toho medveďa, ktorého považovali za problematického. 

On naozaj prebehol splašene cez mesto a zranil piatich ľudí a následne unikol do lesov. Nabehli drony s nejakými termovíziami, všetko možné. Vedelo sa, že sa hľadá nejaký 100-kilový samec. Nakoniec ten zásahových tím po desiatich dňoch zastrelil 67-kilogramov samicu. Dodnes nevieme, ako vyzerala. Nevideli sme jedinú fotku, jediný videozáznam.

No a naozaj, predstavitelia tvrdia, že je to medveď, ktorý sa potuloval po Liptovskom Mikuláši. Žiaľ, tie pochybnosti nevyvrátili, pretože medvedicu neukázali. Čiže z tohto hľadiska si myslím, že ten postup nebol správny. Neumožnil pochopiť verejnosti, že išlo o problémového medveďa.

Ako vnímate ten návrh, že by sa mohlo strieľa aj v rámci intravilánov?

Nie je problém, že by strieľali v rámci intravilánu. Tam na to má kompetencie zásahové tím. Akonáhle sa medveď ocitne v intraviláne, je to problémový medveď a treba ho najskôr plašiť v zmysle legislatívy. Keď sa náhodou vráti do intravilánu, zjavne tá prevencia nefunguje. Vtedy je na mieste ho odstrániť. Naozaj, legislatíva EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, ale zároveň hovorí, že je veľmi dôležité robiť systémové preventívne kroky.

​Medveď do intravilánu nepríde len tak, lebo sa mu tam páči nejaká svetelná reklama. Väčšinou hľadá potravu a tá potrava môže byť v rôznej podobe, či už v kontajnery alebo v nejakej skládke. Stretávame sa aj s fenoménom vnadenia medveďov, dokonca úmyselného vnadenia, čo má svoj politický alebo záujmový kontext.

Vy dokým neodstránite tieto problematické situácie, ktoré toho medveďa do toho z blízkosti ľudí lákajú, tak ste problém nevyriešili. Môžete strieľať jedného medveďa za druhým, ale ony sa budú stále vracať, pretože tá potrava ich láka. Čiže okrem tej eliminácie tých problémových medveďov, takzvaných "nenapraviteľných", je potrebné robiť preventívne opatrenia, ktoré zaručujú, že medvede sa budú správať normálne a zostanú tam, kde ich prirodzené prostredie.

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Michalom Wiezikom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy