Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ekologickejšie autá. Európsky parlament schválil prísne limity
Zdielať na

Ekologickejšie autá. Európsky parlament schválil prísne limity

ŠTRASBURG / Nové autá budú musieť byť výrazne ekologickejšie ako tie, ktoré v súčasnosti jazdia po cestách. Európsky parlament totiž schválil prísne emisné limity. Podľa nich musia mať nové autá emisie nižšie až o takmer 40 percent. Automobilky, ktoré tieto nové limity nedodržia, budú musieť platiť do špeciálneho fondu.

Autá, ktoré jazdia po cestách, nie sú podľa europoslancov stále dostatočne ekologické. Navrhujú preto sprísnenie legislatívy, ktorá by mala platiť do roku 2030. "Potrebujeme nájsť spoločné podmienky pre všetkých, pretože máme spoločný európsky trh," uviedol Ivan Štefanec, Európska ľudová strana. 

​Všetky automobilky musia dodržiavať nové prísne limity pri nových autách. Komisia navrhovala 30-percentné zníženie emisií, ale nakoniec ich budú musieť znížiť až po 37,5 percenta. "Legislatívu sa nám podarilo presadiť napriek odporu automobilového priemyslu niektorých členských štátov, ktoré odmietajú uznať príležitosti vyplývajúce z ambicióznejších cieľov," povedala spravodajkyňa Miriam Dalli. 

Nie všetci europoslanci sú ale s novou legislatívou spokojní. Podľa kritikov sa až príliš zameriavame na osobné autá a zabúda sa nielen na znečisťujúce dieselové motory z nákladných lodí. "Vôbec sa tu nedbá na to, akým obrovským spôsobom sa rozvíja a podporuje letecká doprava, ktorá má niekoľkonásobne narásť, pričom sú to najväčší znečisťovatelia vzduchu," informoval Branislav Škripek, Európski konzervatívci a reformisti. 

Nová legislatíva ale požaduje, aby sa emisie automobilov posudzovali počas celého ich životného cyklu a nie iba po ich vyrobení. Doprava je pritom jediným odvetvím v priemysle v Európskej únii, v rámci ktorého emisie skleníkových plynov nezaznamenali od roku 1990 žiadny výraznejší pokles. Zároveň je zodpovedná za viac ako 20 percent všetkých emisií v EÚ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy