Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukradli vám auto a polícia po ňom pátra. Aké máte šance na odškodné?
Zdielať na

Ukradli vám auto a polícia po ňom pátra. Aké máte šance na odškodné?

BRATISLAVA / Ukradnú vám auto, poisťovňa vás odškodní, no vaše staré vozidlo nakoniec po niekoľkých rokoch vypátrajú. Aké máte teda šance a či je vôbec možné dopracovať sa k vášmu starému autu.

Večer prídete domov, zaparkujete svoje auto a idete spať. Ráno sa zobudíte a auto nenájdete, pretože ho zlodeji v noci ukradli. Takýto scenár desí asi všetkých majiteľov áut. Ak sa žiaľ naplní, celý incident nahlásite na polícií a tá spustí vyšetrovanie. To môže trvať niekoľko mesiacov až rokov. V mnohých prípadoch sa auto nenájde, pretože ho zlodeji za zlomok ceny predajú. Prípadne ho autičkári rozoberú na súčiastky a rozpredajú na diely. V minulom roku bolo ukradnutých až 1339 vozidiel, policajti vypátrali 514 z nich. "Najväčší počet ukradnutých motorových vozidiel je na teritóriu BA kraja, a najnižší počet je v Banskobystrickom kraji. Najviac ukradnutých vozidiel je značky typu škoda, a to súvisí s tým, že tento typ značky je najviac predávaný na Slovensku. Druhé sú volkswageny," uviedla Jana Maškárová, 1. viceprezidentka PZ SR. 

Pokiaľ máte iba zákonné poistenie, tak škodu si uplatniť od vašej poisťovne neviete. Ak si platíte havarijné máte o starosť menej. Na nevyhnutný čas síce budete bez peňazí a auta, no nakoniec vám bude vyplatené poistné plnenie. To znamená, že dostanete financie na kúpu nového auto. Nájdu sa aj také prípady, že sa vozidlo podarí vypátrať, no medzičasom už poisťovňa vyplatila za odcudzené auto finančnú hotovosť. Zisťovali sme, aké sú možnosti v takýchto prípadoch. "Klient si ho nemôže priamo prevziať od polície, ale musí splnomocniť poisťovňu aby toto vozidlo prevzala. Medzičasom do 15 dní od dňa kedy sa klient dozvedel, že bolo jeho auto nájdené musí, ale poisťovni oznámiť či si chce nechať poistné plnenie alebo si ponechá motorové vozidlo," povedal Ivan Bobošík, hovorca poisťovne. 

Podľa poisťovne si v drvivej väčšine klienti vyberú možnosť poistného plnenia, pretože za financie, ktoré od poisťovne dostali si už kúpili nové auto. To vypátrané automaticky zostáva poisťovni. "A tá ho predáva buď priamym predajom, alebo ide auto do aukcie," povedal Ivan Bobošík. V minulosti, sa stali aj prípady, keď si nájdené auto chceli majitelia nechať, pretože mali k nemu citový vzťah. "Aj takáto možnosť tu je, ale v takýchto prípadoch musí klient vrátiť poisťovni to vyplatené poistné plnenie a potom si auto môže nechať," dodal hovorca poisťovne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy