Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"
Zdielať na

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

SLOVENSKO/BRUSEL / Naša budúcnosť závisí od zdravej planéty. Dôkazom, je aj európska zelená dohoda, ku ktorej sa krajiny európskej únie zaviazali. Čo to znamená a aké hrozby sa momentálne riešia v europarlamente, o sme sa porozprávali s europoslankyňou, pani Miriam Lexmann.

Posledné týždne sa v EÚ hovorí o možnej revízii Green Deal. Čo by to znamenalo?

Najskôr si musíme povedať, čo je to zelená dohoda. Je to súbor legislatívy, ktorý ma znížiť emisie skleníkových plynov o 55 % do roku 2030, čiže je to zelený cieľ, na ktorom sme sa dohodli niekoľko rokov dozadu. Odvtedy sme tu čelili pandémii, máme na hraniciach vojnu, čelíme inflácii, drahým potravinám a európska ekonomika prestáva byť konkurencie schopná. Sú to výzvy, pri ktorých musíme prehodnotiť tieto ciele a či sme ich schopní takto rýchlo dosiahnuť tak, aby to nebolo na úkor nášho priemyslu a hospodárstva. Je dôležité, aby sme zelené ciele spojili s našimi ekonomickými, bezpečnostnými záujmami a potravinovou bezpečnosťou. Preto niektorí z europoslancov začínajú hovoriť jasnejšie, že je kľúčové, aby sme tieto ciele prehodnotili. 

Veľkou konkurenciou Európy vo výrobe a priemysle je Čína. Ako máme chápať Čínu?

Jeden zo zelených cieľov je aj zákaz spaľovacích motorov do roku 2035. Vieme, že na Slovensku sa o tom veľmi hovorilo. Ja som hlasovala proti, lebo už vtedy som vedela, že je to cieľ, ktorý poškodí našu ekonomiku z hľadiska vzťahu, ktorý máme s Čínou, keďže na Slovensku je automobilový priemysel dominantný. Stanovili sme si cieľ, ktorý znamenal to, že sa o 30 % zvýšil predaj elektrických áut z Číny na našom spoločnom trhu. Naše automobilky prestávajú byť konkurencieschopné čínskym automobilkám. Týmto rozhodnutím sme im dovolili zaplaviť náš trh. Dnes už hovoríme o tom, že musíme zaviesť clá na elektromobily z Číny. To nie je zdravá konkurencia, ktorej musíme čeliť, ale je to dotovaný priemysel, a tak Čína využíva naše rozhodnutie na to, aby začala viac dominovať na našom trhu. Je kľúčové, aby sme prenastavili náš priemysel tak, aby sme boli konkurencieschopní a až potom môžeme sledovať zelené ciele, keď ozdravíme naše vzťahy. 

Minulý týždeň nastal kybernetický útok. Máme sa obávať a ako sa to rieši?

Objavila sa informácia z amerického Ministerstva spravodlivosti, ktorí začali konanie voči čínskym predstaviteľom, ktorí spôsobili hackerský útok. Naša otázka je taká, že prečo sa o tom dozvedáme aj po dvoch rokoch. V Amerike sa už pripravuje konanie, ale ten útok bol aj na mňa a aj na britskú ministerku pre ekonomickú bezpečnosť a tak ďalej. Neboli sme o tom informovaní. Nie je to o tom, že sa snažili dostať k citlivým informáciám nie len o nás, ale aj o pripravovaných legislatívach a komunikáciách. Mali by sme tomu čeliť tak, že zabezpečíme, aby sa tieto informácie nedostali do tretích rúk. 

Pokračovanie rozhovoru s europoslankyňou Miriam Lexmann na tému sociálnej pomoci si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy