Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európsky parlament požaduje, aby boli v covid pasoch iba registrované vakcíny. Očakáva sa, že niektoré krajiny návrh zablokujú
Zdielať na

Európsky parlament požaduje, aby boli v covid pasoch iba registrované vakcíny. Očakáva sa, že niektoré krajiny návrh zablokujú

BRATISLAVA / V Európskom parlamente sa rozhodovalo o tom, či sa v covid pasoch objavia aj neregistrované vakcíny. Európska komisia pôvodne navrhovala, aby si členské krajiny o tom napokon rozhodli samy. V europarlamente sa však objavil nečakaný protinávrh. Podľa neho by boli v covid pasoch platné iba registrované vakcíny. Niektoré členské krajiny sú však zásadňe proti a počítajú s tým, že návrh na Rade zablokujú.

Hlasovanie o covid pasoch sa muselo v europarlamente posúvať. Dokonca aj vyhodnotenie hlasovania prišlo po niekoľkých hodinách.

"Nie Brusel, nie únia, ale každý členský štát rozhoduje o tom, či a za akých podmienok povolí vstup inému človeku do svojej krajiny," uviedol europoslanec Martin Hojsík.

"V rámci covid pasu budeme uznávať len tie vakcíny, ktoré sú schválené EMA, alebo majú výnimočné povolenie WHO," podotkol poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík.

Podobne ako na Slovensku, tak aj v Európskom parlamente rozdeluje poslancov téma neregistrovaných vakcín. Tí, ktorí sú len za registrované, argumentujú napríklad množstvom ľudí cestujúcich za prácou cez viac ako jednu krajinu. 

"Je dobré, keď sa môže spoľahnúť, že všade sa bojuje proti covidu 19 podobným spôsobom," myslí si europoslanec Eugen Jurzyca.

Grécko alebo Maďarsko považujú ponechať rozhodnutie na členské štáty. Objavili sa aj návrhy, ktoré by ešte viac uvoľnili nastavené pravidlá.

"Na základe takejto formulácie by sa dokonca mohlo požadovať, aby všetky členské štáty museli schvaľovať nepovolené vakcíny len pre to, že jeden členský štát si ich už schválil," povedal europoslanec Michal Wiezik.

Hlasovanie napokon dopadlo v prospech len registrovaných vakcín. Niektoré krajiny sa nechali počuť, že návrh zablokujú na Rade. Termín spustenia covid pasov sa už blíži a europoslanci upozorňujú predstaviteľov členských krajín, aby to stihli zabezpečiť.

"Aby sme stihli ten deadline do konca júna, aby ľudia tieto pasy mohli mať a mohli sa slobodne pohybovať v EÚ," uzavrela europoslankyňa Miriam Lexmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy