Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Taiwan zasiahlo silné zemetrasenie. Hlásia obete aj zranených
Zdielať na

Taiwan zasiahlo silné zemetrasenie. Hlásia obete aj zranených

TAIPEI / Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,4 postihlo v stredu Taiwan. Podľa tamojšieho seizmologického centra bolo najsilnejšie za uplynulých 25 rokov, informuje TASR podľa agentúr AP a AFP.

Zemetrasenie malo podľa taiwanského seizmologického centra magnitúdu 7,2 a epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 35 kilometrov, vo vzdialenosti zhruba 18 kilometrov od juhozápadného pobrežia Taiwanu. Podľa americkej geologickej služby (USGS) malo zemetrasenie magnitúdu 7,4.

Japonský meteorologický úrad následne vydal varovanie pred prívalovou vlnou cunami, vysokou až do troch metrov, pre pobrežné oblasti južnej prefektúry Okinawa. Približne 30 centimetrov vysokú vlnu zaznamenali na pobreží ostrova Jonaguni zhruba 15 minút po zemetrasení. Letisko v meste Naha, hlavnom meste spomenutej prefektúry, z preventívnych dôvodov prerušilo prevádzku.

Najsilnejšie zemetrasenie za posledných 25 rokov

Aj Filipíny vzápätí varovali pred "vysokými vlnami cunami" a vyzvali na evakuáciu pobrežných oblastí. "Ľuďom v pobrežných oblastiach nasledovných provincií sa dôrazne odporúča okamžitá evakuácia do vyššie položených oblastí alebo ďalej do vnútrozemia," uviedol tamojší štátny seizmologický úrad.

Úrady uviedli, že toto zemetrasenie a séria následných otrasov boli na tomto ázijskom ostrovnom štáte najsilnejšie za posledných takmer 25 rokov. Otrasy s magnitúdou 7,6 postihli Taiwan v roku 1999. Vyžiadali si približne 2 400 obetí a spôsobili rozsiahle škody, píše AFP.

Najmenej deväť obetí a vyše 1 000 zranených

Pri východnom pobreží Taiwanu v noci na dnes SELČ udrelo silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo najmenej deväť mŕtvych a 1 011 zranených. Nezvestných je 50 ľudí, informovala agentúra Reuters. Otrasy zasiahli celý ostrov a poničili množstvo budov. Taiwanské úrady hovoria o najsilnejšom zemetrasení za 25 rokov. Česká diplomacia nemá informácie o žiadnych Čechoch zasiahnutých zemetrasením na Taiwane, oznámila ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikácie ministerstva zahraničných vecí.

Záchranári s pomocou rebríkov pomáhajú dostať von osoby, ktoré ostali uväznené v poškodených budovách. Hasiči medzitým evakuujú ľudí, ktorí uviazli v tuneloch neďaleko mesta Chua-lien; sú medzi nimi aj dvaja nemeckí občania. Taiwanské úrady oznámili, že stratili kontakt s 50 cestujúcimi, ktorí išli v dvoch minibusoch do hotela v národnom parku Taroko Gorge. Žiadne podrobnosti úrady neuviedli, napísala agentúra Reuters.

Taiwanské vojenské letectvo oznámilo, že na jeho hlavnej základni otrasy ľahko poškodili šesť stíhačiek F-16; očakáva sa však, že lietadlá sa čoskoro vrátia do aktívnej služby. Spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, ktorá patrí medzi hlavných dodávateľov čipov pre spoločnosti Apple a Nvidia, uviedla, že kvôli zemetraseniu evakuovala niektoré výrobné závody, aby zabezpečila bezpečnosť zamestnancov.

MZVEZ upozorňuje na vlny tsunami na Taiwane

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR varuje pred prívalovými vlnami tsunami a sekundárnymi otrasmi na najbližšie tri dni pre okres Hualien na Taiwane. Rezort o tom informoval na webe. "Slovenským občanom nachádzajúcim sa na Taiwane v spomenutej oblasti odporúčame riadiť sa pokynmi miestnych úradov a bezpečnostných zložiek," uviedol rezort. Radí tiež pozorne sledovať situáciu ohľadne prípadných prívalových vĺn a sekundárnych zemetrasení na stránkach Meteorologického ústavu Taiwanu.

MZVEZ pripomína, že v prípade potreby môžu občania SR kontaktovať emailovú adresu seco.taipei@mzv.sk alebo telefón na čísle +886 912-204-427.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy