Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Po páde lavíny vo švajčiarskom Zermatte zomreli traja ľudia
Zdielať na

Po páde lavíny vo švajčiarskom Zermatte zomreli traja ľudia

ZERMATT / Po páde rozsiahlej lavíny vo švajčiarskom stredisku Zermatt v pondelok 1. apríla zomreli traja ľudia. Podrobnosti o nich nie sú k dispozícii. Jeden človek bol spod snehu vyslobodený živý, uviedla podľa agentúry DPA polícia v kantóne Valais. Pátranie bolo počas noci pozastavené, o jeho obnovení sa rozhodne v utorok 2. apríla.

Lavína sa uvoľnila blízko vlakovej stanice Riffelberg, ktorá je súčasťou lyžiarskeho strediska Gornergrat. Do pátracej akcie bolo vzhľadom na veľký rozsah lavíny nasadených množstvo policajtov a záchranárov. Polícia pôvodne oznámila, že sa nezvestné tri osoby. Nevylúčila však, že lavínou mohli byť strhnutí ďalší ľudia. Doteraz neuviedla žiadne informácie k tomu, akí boli zosnulí národnosti.

Denník Blick zverejnil videá zachytené lyžiarmi, na ktorých je vidieť lavína a oblaky zvieracieho snehu. Na jednom zo záberov je počuť hlas, ktorý po anglicky hovorí, že v mieste pádu lavíny na náprotivnom svahu hory sú štyria ľudia.

Podľa polície lavína zasiahla oblasť mimo zjazdovky, ktorú vyhľadávajú skúsenejší lyžiari kvôli hlbokému snehu. S ohľadom na veľké množstvo nového snehu a vietor dosahujúci sily víchrice v pondelok ráno švajčiarsky inštitút pre výskum snehu a lavín varoval pred vysokým lavínovým nebezpečenstvom.

Vo Švajčiarsku v tejto zime pri dvanástich lavínových nešťastiach prišlo o život 14 ľudí. Zhruba pred tromi týždňami zahynulo pri Zermatte šesť skialpinistov. Záchranári našli telá piatich z nich. Skupina sa dostala do ťažkostí kvôli zlému počasiu, jej členovia umrzli pri teplotách hlboko pod nulou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy