Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zelená budúcnosť? Na masívne zavádzanie obnoviteľných zdrojov nateraz chýbajú peniaze
Zdielať na

Zelená budúcnosť? Na masívne zavádzanie obnoviteľných zdrojov nateraz chýbajú peniaze

BRATISLAVA / Ambiciózne plány, no prázdne vrecká. Pre samosprávy na Slovensku sú zelené ciele Európskej únie a najmä navrhovaný spôsob ich dosiahnutia nereálne. Na masívne zavádzanie obnoviteľných zdrojov nateraz chýbajú peniaze. ZMOS preto navrhuje energetický model, ktorý by mal byť udržateľný aj v roku 2060.

Mestá a obce na Slovensku si už dlhšie lámu hlavu nad tým, ako čo najefektívnejšie znižovať emisie. "Slovensko patrí medzi najviac plynofikované krajiny v Európe, takže zvoliť nový prístup k vykurovaniu bude v prípade Slovenska určite veľkou výzvou," zhodnotil Radovan Potočár, šéfredaktor Energie-portal.sk. 

A to najmä v čase, keď samosprávam chýba v rozpočte pol miliardy eur. "Finálne riešenie dekarbonizácie nebude len jedno riešenie, že všetky ostatné riešenia zaniknú," zdôraznil Rastislav Ňukovič, prezident SPNZ.

Budúcnosť vidia v plyne

Aj naďalej preto vidia budúcnosť v plyne a jeho rôznych podobách. "Sú to riešenia, ktoré sú oveľa lacnejšie ako konkurenčné a zároveň významne prispejú k dekarbonizácii," priblížil Ňukovič.

Pre samosprávy, ktoré aktuálne bojujú o prežitie, je plyn prechodné palivo, bez ktorého si vykurovanie v najbližších rokoch nevedia predstaviť. 

Prvým krokom je výmena starých kotlov

Prvým z krokov je však výmena starých kotlov, ktorých máme okolo 400-tisíc, za nové kondenzačné. "Moderné plynové technológie prinášajú okamžitú úsporu nielen na účtoch za energie, ale zároveň majú pozitívny environmentálny vplyv," informoval Martin Hollý, generálny riaditeľ SPP-distribúcia.

"Tie benefity, ktoré prináša akcia Môj kotol, znamená úsporu od 5-20 percent, pri samotnej spotrebe zemného plynu, ktorý potrebujete na vykurovanie verejných priestorov alebo ohrev TUV hovoríme o tom, že spotreba sa znižuje o 23 percent," priblížil Jozef Božik, predseda ZMOS.

Nahradiť by ho mali zelené plyny

Spotreba zemného plynu však bude postupne klesať a nahradiť by ho mali zelené plyny. "Všetci sa pripravujeme na aplikáciu obnoviteľných plynov, ako je napríklad biometán, bioplyn a vodík," vysvetlil Ňukovič.

"Keď kombinujete zemný plyn s biometánom a dáte si na strechu ešte fotovoltiku, tak som presvedčený, že budete takí zelení, že budete spĺňať kritériá, ktoré tu budú v roku 2050 aj 2060," doplnil Božik.

Za rozumný peniaz sa tak podarí zabiť hneď viacero múch jednou ranou. "To je ako keby teória, že víťazí tu každý. Čo je dôležité, víťazí tu občan alebo víťazí tu samospráva, ktorá tomu občanovi slúži," uzavrel Božik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy