Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislavský Manhattan. V hlavnom meste vyrastú mrakodrapy
Zdielať na

Bratislavský Manhattan. V hlavnom meste vyrastú mrakodrapy

BRATISLAVA / Realitný trh konečne ožíva! Developeri pomaly oprašujú svoje staré plány a stavebný boom je pred nami. Podľa realitných maklérov sa totiž situácia upokojila a aj dopyt po novom bývaní sa zvyšuje, čo chcú využiť hlavne veľkí hráči na trhu. Len v Bratislave sa napríklad začína výstavba mrakodrapov, ktoré budú patriť k najvyšším na Slovensku.

Zdá sa, že už aj Slovensko bude mať svoj Manhattan. V Bratislave majú vyrásť prvé mrakodrapy s bytmi. "Už máme takú relatívne stabilnú úroveň cien, máme za sebou také to ťažšie obdobie," hovorí realitný maklér Martin Čapo.

Aktivita developerov opäť vzrastá

Nízke úroky v bankách, dopyt sa zvyšuje, developeri ožívajú. Ich plány spred niekoľkých rokov síce skrížila kríza, teraz sa však vracajú v plnej paráde. Neďaleko mosta Apollo sa napríklad začína s megaprojektom za 100 miliónov eur. "Je to určite najvyššia budova na Slovensku. Sú to dvojičky, ktoré boli navrhnuté svetoznámym architektom Richardom Mufilom, čiže prinášame aj svetovú architektúru na Slovensko," tvrdí projektový manažér Ľuboš Kaštan. "Sú to vlastne také budúce slovenské dvojičky," dodáva architekt Juraj Hermann.

Kríza "prekresľovala" projekty

Investori sa však s úplne pôvodnými plánmi nemohli na Slovensko vrátiť. Aj podľa novinárky, ktorá sa venuje práve realitnému trhu sa developeri museli prispôsobiť a v podstate doslova prekresliť výkresy. "Pred krízou sa projekty formovali tak, že tam boli veľké, častokrát až štvorizbové byty. Tie projekty sú prekreslené na menšie byty, zo štvorizbových bytov sa robia dvojizbové," zdôrazňuje Petra Jamrichová z Hospodárskych novín.

Slovenské dvojičky budú menšie

Menšie budú nielen byty ale aj obidve veže. Z pôvodných 150 metrov sa znížili na 108. Developeri začali inak rozmýšľať. Z luxusných bytov sú odrazu byty pre mladých.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy