Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ceny bytov klesali. Onedlho sa to ale skončí
Zdielať na

Ceny bytov klesali. Onedlho sa to ale skončí

Ceny bytov sú najnižšie za posledné 4 roky. To je dobrá správa! Tá zlá je, že sú v podstate naďalej drahé a ich ceny majú už stagnovať, prípadne aj stúpať. Naďalej pretrváva aj stav astronomicky drahá Bratislava versus zvyšok Slovenska.

Ceny bytov pokračovali v poklese aj v druhom tohtoročnom štvrťroku, a to rýchlejšie ako v prvom kvartáli. Priemerná cena metra štvorcového dosiahla na Slovensku v druhom štvrťroku 1 256 eur, čo predstavuje v medziročnom porovnaní pokles o 2,9 % a v porovnaní s prvým kvartálom zníženie o 0,6 %. Vyplýva to z výpočtov Národnej banky Slovenska (NBS) a údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Kým po kríze ceny klesali na celom trhu a to aj v prípade novostavieb a rovnako u starších bytov, momentálne sa celkový priemerný pokles cien týka najmä stále nepredaných zle riešených novostavieb, ktoré sa už dlhšie obdobie nedarí predať.

Analytici nepredpokladajú prepad cien nehnuteľností. Avšak faktorov, ktoré ceny ovplyvňujú je viac. Patria k nim aj finančné situácie v Grécku a USA.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy