Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovensko sa približuje k vyspelej Európe, tvrdí Národná banka
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko sa približuje k vyspelej Európe, tvrdí Národná banka

Zdroj: ISIFA

Výkonnosť slovenskej ekonomiky sa vlani opäť začala približovať k priemeru krajín Európskej únie (EÚ). Vývoj na Slovensku je podľa Národnej banky Slovenska (NBS) dynamickejší ako vo väčšine krajín únie a úroveň produktivity práce a výkonnosti ekonomiky sa približuje k priemeru EÚ.

Výkonnosť slovenskej ekonomiky meraná hrubým domácim produktom (HDP) na obyvateľa v parite kúpnej sily stúpla za minulý rok na 74,8 percenta priemeru a podľa odhadov centrálnej banky by mala ďalej rásť.

"Podľa našich odhadov založených na aktuálnych makroekonomických prognózach by mohol pomer HDP na obyvateľa v SR a EÚ v parite kúpnej sily v roku 2013 prekročiť 80 percent," konštatuje v Analýze konvergencie slovenskej ekonomiky odbor výskumu NBS.

Slovensko by si tak malo udržať jedno z najvyšších temp približovania sa k priemeru EÚ v oblasti produktivity práce a výkonnosti ekonomiky.

V roku 2009 Slovensko zaznamenalo opačný vývoj, keď sa rast úrovne produktivity práce zastavil a relatívna výkonnosť slovenskej ekonomiky v porovnaní s priemerom EÚ poklesla na 71,6 percenta.

Zaujal vás tento článok? Prečítajte si ho na stránke akcie.sk

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy