Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Závislosť od dodávok z Číny. Ako chce EÚ zabezpečiť dostatok kritických surovín?
Zdielať na

Závislosť od dodávok z Číny. Ako chce EÚ zabezpečiť dostatok kritických surovín?

ŠTRASBURG / Viac recyklovať, hľadať nových dodávateľov, aj ťažiť na svojom území. Takto chce únia zabezpečiť dostatok takzvaných kritických surovín. Európa, vrátane slovenského automobilového priemyslu, je aktuálne závislá od dodávok z Číny.

​Chýbali čipy či káblové zväzky. Slovensko je jednou z krajín, ktoré masívne pocítili závislosť od kritických surovín z Ázie, ale napríklad aj z Ukrajiny. "Ako je napríklad nikel či kobalt," priblížil europoslanec Robert Hajšel (SD). "Keď je niekde nedostatok čipov, cítime to aj u nás. Keď je nedostatok čipov napríklad v Nemecku, cítime to tiež," uviedol europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP)

Prvoradou úlohou je posilnenie konkurencieschopnosti a zmena legislatívy. Veľkým problémom, a u nás obzvlášť, je aj byrokracia. "Sú štáty ako Chorvátsko alebo Maďarsko, kde získate povolenia za dva - tri mesiace, ale na Slovensku to naozaj odrádza, lebo trvá to často dva až tri roky," priblížil Hajšel.

Brusel sa bude zároveň snažiť podporiť inovácie. V rámci zelenej transformácie pôjde zároveň o podporu výskumu a vývoja alternatívnych materiálov ako aj ekologických ťažobných výrobných metód. Bez opätovného otvárania baní v Európskej únii to ale pôjde ťažko. "Máme takéto nerastné suroviny aj u nás v Európe, častokrát sú ale v chránených krajinných oblastiach," ozrejmil Hajšel.

Krajiny často narážajú na neochotu miestnych obyvateľov. Podľa poslanca Jurzycu by ich mohol motivovať menší finančný podiel štátu a naopak väčší podiel miestnej komunity. "Štát na tom zarobí, tá lokálna komunita veľmi málo," uviedol europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR).

Právny predpis bude v každom prípade zahŕňať hospodárske stimuly a stabilnejší bezpečnejší obchodní rámec pre ťažobné a recyklačné projekty s rýchlejšími a jednoduchšími schvaľovacími postupmi. "Aby sme nečakali napríklad na nové automobily viac než rok či rok a pol, čoho sme boli svedkami po pandémii," zdôraznil Štefanec.

Kritici zároveň upozorňujú, že Európa sa zobúdza trochu neskoro a kým sa toto všetko nakopne a rozbehne, ešte budeme nejaký čas závislí od Číny, ktorá si svoju geopolitickú vojenskú a ekonomickú moc veľmi dobre uvedomuje a jej apetít stále rastie.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy