Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Martin Hojsík je podpredsedom Európskeho parlamentu, nahradil Michala Šimečku
Zdielať na

Martin Hojsík je podpredsedom Európskeho parlamentu, nahradil Michala Šimečku

ŠTRASBURG / Podpredsedom Európskeho parlamentu sa v stredu stal Martin Hojsík. Rozhodlo o tom hlasovanie európskych poslancov, ktoré prebehlo aklamačnou formou. Vystriedal na poste krajana Michala Šimečku, ktorý sa vzdal funkcie a uplatnil si mandát v slovenskom parlamente. Europoslanec Hojsík bol kandidátom frakcie Obnovme Európu, do ktorej patrí aj Progresívne Slovensko. Európski ľudovci a socialisti vlastného kandidáta nenominovali.

To, že sa našla veľká politická zhoda naprieč politickým spektrom aj medzi liberálnymi kolegami na mojom mene, vnímam ako ocenenie mojej doterajšej práce ako europoslanca,” hovorí Martin Hojsík.

Europoslanec pracuje od začiatku mandátu na silnejšej ochrane životného prostredia, zdravia ľudí a zvierat. ”Som obzvlášť hrdý na niekoľko úspechov, ktoré sa mi s mojím tímom za posledné štyri roky v Európskom parlamente podarili. Medzi ne patrí pomoc farmárom pri náhrade škodlivých pesticídov, ochrana včiel, ochrana zdravia pred toxickými chemikáliami vo výrobkoch, boj s klimatickou krízou či ochrana pôdy,” vysvetľuje Hojsík.

Martin Hojsík sa dnešnou aklamačnou voľbou stal jedným zo štrnástich podpredsedov a podpredsedníčok europarlamentu. V aklamačnej voľbe ho podporilo celé plénum, nikto jeho zvolenie nenamietal. Tento postup Európsky parlament volí v prípadoch, keď sa plénum zhodne na jedinej nominácii pre volený post.

​Hojsík vo funkcii nahradil Michala Šimečku, ktorý sa bude venovať domácej politike. Na post nemal kandidát frakcie nárok automaticky, muselo ho schváliť plénum parlamentu. Šimečka sa stal podpredsedom minulý rok ako prvý Slovák v histórii. Hojsík bude vo funkcii do polovice budúceho roka.

"Nový záväzok prijímam s pokorou a odhodlaním do ďalšej práce. Budem naďalej posilňovať spoluprácu s európskymi partnermi a presadzovať silné ukotvenie Slovenska v Európskej únii," napísal Hojsík na svojom profile na Facebooku.

Martin Hojsík koncom augusta zverejnil status, že sa už dávnejšie rozhodol, že nebude kandidovať vo voľbách do národnej rady, ale bude sa uchádzať o dôveru voličov v júni vo voľbách do Európskeho parlamentu. "V PS máme silný tím na zelené témy. Ako gestor pre životné prostredie a klímu môžem povedať, že náš program má ochranu klímy, prírody a zdravia ako jednu z hlavných priorít. Budúcnosť nie je možná bez zdravej planéty," napísal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy