Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
EÚ bude mať nový záchranný systém. Slúžiť bude všetkým členským krajinám
Zdielať na

EÚ bude mať nový záchranný systém. Slúžiť bude všetkým členským krajinám

BRUSEL / V Európskej únii budeme mať nový, celoeurópsky záchranný systém. Patriť bude pod Európsku komisiu, ktorá bude vysielať záchranné zložky z jednej krajiny do druhej. Systém aktivuje vtedy, keď si členský štát nebude vedieť dokázať pomôcť sám, alebo nebude zvládať následky prírodnej katastrofy.

Europslanci hovoria o tom, že na stole máme veľmi unikátny projekt. V prípade prírodných katastrof si budú môcť jednotlivé členské krajiny medzi sebou veľmi jednoducho pomáhať. “Ak si členský štát nebude dať vedieť rady, tak sa môže obrátiť na Komisiu a vtedy sa vlastne bude aktivovať tento mechanizmus,” vraví europoslankyňa Jana Žitňanská. 

Európska komisia sa následne pozrie, kde sú najbližšie možné voľné záchranné zložky a vyšle ich do susednej krajiny. Bude to platiť v prípade požiarov, povodní, či zemetrasení.

"Európska únia zriaďuje fond vo výške 209 miliónov eur pre prípad katastrof," uviedol Ivan Štefanec. Tieto peniaze poslúžia na prevádzku špeciálnych medzinárodných tímov. Nakúpiť sa ale majú aj nové, vysokokapacitné lietadlá na hasenie požiarov. A mnohé krajiny nemajú napríklad špeciálnu techniku pre záchranu zdravotne postihnutých, čo sa už v novom systéme zmení. “Všetky tieto opatrenia by mali nadobudnúť účinnosť ešte pred letom,” dodala europoslankyňa Anna Záborská. 

Pozrite si rozhovor s riaditeľom kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku o tom, prečo je dôležité ísť voliť do eurovolieb: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy