Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanec Martin Hojsík: Máme drastické tresty za marihuanu
Zdielať na

Europoslanec Martin Hojsík: Máme drastické tresty za marihuanu

BRATISLAVA / Do štúdia Ranných novín TV JOJ prijal pozvanie europoslanec Martin Hojsík (PS), aby porozprával viac o novinkách, ktoré sa v Europarlamente aktuálne riešia. Moderátori TV JOJ s ním rozoberali tému dekriminalizácie marihuany, ale aj hlasovania Europarlamentu o klimatickom balíku.

​Kým sa presunieme do Európskeho parlamentu, zostaňme ešte na Slovensku. Minulý týždeň ste navštívili väznicu v Leopoldove. Prečo ste tam boli?

Venujem sa problematike dekriminalizácie marihuany a leopoldovská väznica je miesto, kde sú často vo väzbe aj ľudia pred odsúdením, ktorí čelia trestnému stíhaniu napríklad za výrobu masti z konope. Keďže vyrábali masti, tresty, ktorým čelia, sú veľké a tým pádom sú často roky vo väzbe ešte pred tým, než by boli právoplatne odsúdení. Rozprával som sa s vedením väznice, zboru a väzenskej justičnej stráže o podmienkach a o tom, ako to tam funguje. Chcel som to cítiť osobne na tom mieste.

Čo sa týka držania marihuany, akým trestom tam ľudia čelia?

Na Slovensku nepodmienečným. Stále tu máme veľké tresty a je to veľmi smutné pri tých trendoch, ktoré vidíme v okolitých krajinách a ktoré sú v Európe, pretože kriminalizácia je niečo, čo ten problém nevyrieši. Potrebujeme sa sústrediť nie na to, aby sme zatvárali mladých ľudí za niečo, čo je ekvivalent pár pohárom vína, ale aby sme pracovali na prevencii a aby sme mali dostatočné množstvo rôznych aktivít. Aby mladí ľudia neprepadávali návykovým látkam, či je to alkohol, alebo iné drogy. To je to správne riešenie, nie kriminalizácia.

Vieme si to porovnať? Spomínali ste vyspelé krajiny, ako je to teda tam s legalizáciou marihuany a ako je to u nás? Aby sme si to ukázali na konkrétnom príklade vyspelej krajiny, že to tam funguje.

Ten základný krok je dekriminalizácia. Legalizácia je povolenie to predávať, dekriminalizácia znamená, že môžete mať v držbe isté množstvo a nič sa vám nestane. Príkladom je aj Česká republika, nemusíme ísť úplne na západ. Tam je isté množstvo povolené a diskutuje sa tiež o ďalšom uvoľnení. Všetci poznajú Holandsko, ale veľa krajín, ako Portugalsko či Rakúsko, má povolenú držbu nejakého množstva a často aj pestovanie rastlín pre vlastnú potrebu, pretože tým pádom to môžete legálne získať, čo je veľmi dôležité. Keď môžete držať nejaké množstvo, odkiaľ ho zoberiete legálne?

A tu nastáva posun aj v Nemecku, to je aktualita tohto týždňa. Nemecká vláda predstavila v stredu, 12. apríla, plány na čiastočnú legalizáciu marihuany. V budúcnosti nemá byť trestná držba 25 gramov marihuany ani pestovanie maximálne troch rastlín. Vláda chce okrem toho umožniť aj pestovanie a predaj marihuany v špeciálnych združeniach. V apríli má byť prvý konkrétny návrh príslušného zákona predložený parlamentu. Čo na to hovoríte?

Ja si myslím, že je to krok správnym smerom. Je to niečo, čo nemecká vláda oznámila už pri svojom nastúpení do funkcie a, samozrejme, čo je pre mňa dôležité, je pri akýchkoľvek krokoch sa rovnako snažiť o podporu prevencie, pomôcť tým, ktorí sú na akýchkoľvek drogách závislí, tak aby energia štátu šla na pomoc ľuďom, na prevenciu a nie na naháňanie používateľov.

Keď sa stretávate s vašimi kolegami v Europarlamente z Nemecka, Českej republiky, Holandska a podobne, nebavili ste sa niekedy o tom, že tie tresty sú u nás príliš prísne? Neboli z toho zhrození či pohoršení?

Je to pre nich dosť šokujúce. Je tam niekoľko zaujímavých skupín, v ktorých pracujem a ktoré sú nadstranícke. Sú to neformálne skupiny poslancov, ktoré sa tejto téme venujú. V jednej sa venujeme možnosti medicínskeho využívania marihuany, lebo to je tiež niečo, čo na Slovensku nie je poriadne upravené. A v druhej práve tomu, ako upraviť držbu. Sú z toho šokovaní, pretože je veľmi málo krajín v Európe, ktoré majú tak drastický režim. Treba povedať, že v 90-tych rokoch tie tresty neboli také, aké sú teraz. Čiže to tu nemá historickú tradíciu.

Aké konkrétne kroky teraz plánujete podniknúť, aby sa to zmenilo?

Dlhodobo máme petíciu dekriminalizacia.eu a má už skoro 30-tisíc podpisov ľudí, ktorí chcú dekriminalizáciu marihuany, aby sa mohla pestovať v nejakom množstve pre osobnú spotrebu, ale aj tých, čo podporujú tieto programy. Uvidíme, ako dopadnú parlamentné voľby. Od ich výsledku budú závisieť ďalšie kroky na slovenskej úrovni. Na európskej úrovni - nemyslím si, že sa podarí do európskych volieb budúci rok dosiahnuť nejaké zásadné zmeny, ale dôležité je, že tá téma sa dostáva na stôl na celoeurópskej úrovni. Dúfam, že po európskych voľbách ju budeme môcť posunúť ďalej, aby tu neboli obrovské rozdiely medzi štátmi, tak ako sú teraz. Aby sme ako Európania v tomto mali jednotnejší prístup.

Pokračovanie rozhovoru s Martinom Hojsíkom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy