Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Domácnosti, ktoré najviac pocítia zákaz kúrenia uhlím, dostanú kompenzáciu z EÚ
Zdielať na

Domácnosti, ktoré najviac pocítia zákaz kúrenia uhlím, dostanú kompenzáciu z EÚ

ŠTRASBURG / Musíme skoncovať s fosílnymi palivami, ale zároveň pomôcť tým, ktorí preto pocítia najtvrdšie dosahy. V Európskom parlamente odklepli vôbec prvý fond Európskej únie, ktorý bude finančne podporovať chudobné domácnosti. Miliardy eur budú určené tým, ktorí pre pripravované zmeny nebudú vedieť zaplatiť účty za teplo a kúria napríklad ešte stále uhlím. Na Slovensku je to stále takmer 10 % domácností.

Z nového fondu majú mať prospech najmä domácnosti, ktoré najviac zasiahla inflácia a aktuálna energetická kríza. „Pripravujeme miliardy eur pre členské krajiny, ktoré budú môcť využiť pre chudobné rodiny podľa pravidiel, ktoré si nastavia,“ priblížil David Casa, europoslanec z Malty. 

„Legislatíva bude mať, žiaľ, dosah aj na zvýšenie cien energií a sťaženie dostupnosti energií. Práve preto sme prišli so sociálno-klimatickým fondom,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann. Hovoríme o obrovskom, zatiaľ 86 miliardovom fonde pre chudobné domácnosti. Peniaze sa budú zbierať najbližšie roky počas nového systému obchodovania s emisiami. „Aby hlavná ťarcha finančná tejto transformácie neostala na pleciach ľudí,“ doplnil europoslanec Robert Hajšel.

„Každá štvrtá domácnosť na Slovensku je ohrozená energetickou chudobou,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík. Rana pre domácnosti sa napríklad očakáva v momente, keď sa zakáže vykurovať uhlím. Týmto rodinám sa bude preplácať rozdiel medzi platbou za uhlie a vykurovaním elektrinou a preplatí sa im zateplenie. Rovnako sa uhradí aj výmena starých kotlov. „Bude veľmi dôležité, ako si členské štáty a vlády zadefinujú tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov,“ priblížila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

„Ľudia z najchudobnejších oblastí a sociálne odkázaní,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec. Europarlament chce, aby to boli ľudia, ktorí si musia „vybrať“ medzi tým, či si zakúria alebo sa najedia. Príspevky sa budú vyplácať cez ministerstvá práce. „Aby sa im pri tomto prechode, ktorý smeruje k uhlíkovo neutrálnej budúcnosti, naozaj pomohlo a neboli obeťami tohto potrebného kroku,“ uzavrel europoslanec Michal Wiezik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy