Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TV JOJ na Ukrajine: Na miestnych cintorínoch sa míňajú miesta
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Na miestnych cintorínoch sa míňajú miesta

KYJEV / Vojna na Ukrajine plní miestne cintoríny. Aj tie najväčšie majú problém s pochovávaním mŕtvych vojakov. Na centrálnom cintoríne v Ľvove sú pohreby vojakov každý deň. Zapĺňa sa novy sektor, ktorý určili pre mŕtvych bojovníkov len začiatkom roka. Nakrúcal tam reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Smútočná rozlúčka prebieha každý deň

Každý deň o 11. hodine začína v chráme katolíckej cirkvi smútočná rozlúčka s vojakom, ktorý zahynul v boji. Dnes sa rodina lúčila s Volodymirom. Po omši aj jeho ostatky previezli na centrálny cintorín, ktorý je plný vojakov. Bude ležať v novom sektore na okraji, hneď pri hlavnej bráne. Tam, kde ležia mŕtvi vojaci po bojoch na Donbase z roku 2014, už miesto nie je. "Bol to môj otec, ktorý do mňa vložil veľmi veľa dobrých vlastností a ďakujem mu za všetko. Milujem ho," uviedol Alexander Volodymyrovič, syn zabitého vojaka.

Volodymyr zomrel 13. apríla v Bachmute. Po zranení a vyliečení sa ho vrátil na front. Do armády vstúpil pred dvomi rokmi. Pohreb tohto ukrajinského vojaka je len jeden z mnohých, ktorý sa uskutočnil v priebehu tohto mesiaca. Všetci vojaci, ktorí ležia v tomto sektore prišli o život v priebehu roka 2022 a v priebehu tohto roka.

​Vedľa nového hrobu stretávam starých rodičov len 21-ročného Olega. Ich vnuk bol dobrovoľník. Vstúpil do armády a stal sa členom špeciálnej jednotky. Pred pol rokom ho poslali na frontovú líniu mesta Bachmut. Rusi odhalili ich pozíciu. Bol prieskumníkom - operátorom dronu a toto bola jeho posledná bojová akcia.

"Zomrel na tej ceste, ktorú volajú Cesta života. Ostal tam on a jeho dvaja kamaráti. Nemá ani ženu, ani deti, nezaložil si rodinu. Nik nevedel, že sa dal k zvláštnej jednotke. Prešlo 5 mesiacov a zahynul. Zomrel ako hrdina,"  priblížil starý otec Stephan Fedorovič Jarema.

Na cintoríne nemajú miesto

Alexander Dmytriv je riaditeľom cintorína. Nemáme miesto, hovorí mi. V novom sektore od februára minulého roka pochovali viac než 360 vojakov. Ležia pár metrov od hrobov ruských vojakov, pochovaných po druhej svetovej vojne.

"Jedno z riešení je exhumovať práve ich hroby. Je to 500 až 600 vojakov, ktorí zomreli v rokoch 1945 až 1950. To znamená, že nie počas oslobodzujúcich bojov druhej svetovej vojny. Ľudia nechcú, aby naši hrdinovia ležali v ich blízkosti," povedal Alexander Dmytriv, riaditeľ cintorína Lyachakiv.

Vojaci sa nechávajú krstiť

Z pohrebu odchádzajú pozostalí domov s ukrajinskou zástavou v ruke. V miestnych chrámoch aktuálne prebieha jeden z ďalších, tentokrát svadobných obradov. Vojaci nevedia, či vojnu prežijú. Bude trvať zrejme ešte dlho. Hovorí mi vojenský kaplan Roman Mentuch. "Mnohí z tých, ktorých pochovávame, sú naši priatelia, kamaráti. Poznali sme sa. Mnoho párov žilo bez sobáša celé roky. To sa zmenilo, vojaci sa nechávajú aj krstiť. Tešíme sa z toho s nimi i keď vieme, že ich rozhodnutie priniesla vojna," povedal.

Pod menami vojakov, s ktorými sa práve v tomto chráme rozlúčili od začiatku ruskej agresie, ležia úlomky ruských rakiet. Tých, ktoré zabíjajú na Ukrajine aj civilistov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy