Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
432. deň na Ukrajine: Ďalší raketový útok si vyžiadal desiatky zranených
Zdielať na

432. deň na Ukrajine: Ďalší raketový útok si vyžiadal desiatky zranených

Zdroj: TASR

KYEV / Po celej Ukrajine opäť zneli sirény. Rusko zaútočilo raketami aj na Kyjev, no podľa dostupných informácii ich všetky zostrelila protivzdušná obrana. Mesto Pavlohrad v Dnepro-petrovskej oblasti ale ruské rakety zasiahli, a to hneď dvakrát. Pri tomto útoku utrpelo zranenie 34 ľudí vrátane piatich detí. Rakety zničili niekoľko budov. Podľa informácii The Guardian aj sklad munície v železničnom depe. Tento cieľ vybral Kremeľ zrejme v snahe spomaliť prípravy Kyjeva na protiofenzívu.

​Ruské raketové útoky si vyžiadali najmenej 34 zranených

Najmenej 34 zranených si vyžiadala ďalšia vlna ruských raketových útokov, ktorá zasiahla Ukrajinu v noci na pondelok. Podľa ukrajinskej armády väčšinu rakiet, vypálených z lietadiel nad územím Ruska, zostrelila protivzdušná obrana. "Máme už 34 zranených v dôsledku útoku na okres Pavlohrad. Je medzi nimi päť detí. Najmladšie z nich je osemročné dievča," napísal v pondelok na sociálnych sieťach gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.
Na území Dnepropetrovskej oblasti bolo v dôsledku nočných útokov poškodených minimálne 25 poschodových budov, 19 rodinných domov, päť obchodov a šesť škôl a škôlok. Desiatky poškodených budov evidujú už v spomínanom Pavlohrade, kde jedna z ruských striel zasiahla priemyselný objekt a spôsobila požiar.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj oznámil, že v priebehu noci Rusi na Ukrajinu vypálili 18 striel s plochou dráhou letu. "Okolo 02.30 h ruskí okupanti napadli Ukrajinu zo strategických bombardérov - deviatich Tu-95 z okresu Olenogorsk (v ruskej Murmanskej oblasti) a dvoch Tu-160 z oblasti Kaspického mora," uviedol generál Zalužnyj. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho dokázala zneškodniť 15 z 18 vypálených striel, z ktorých časť cielila aj na Kyjevskú oblasť. Náčelník kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko oznámil, že všetky strely vypálené na Kyjev sa podarilo zneškodniť.

Agentúra AFP pripomína, že protivzdušnú obranu Ukrajiny v posledných mesiacoch posilnili dodávky od západných spojencov, vrátane súčastí amerického systému Patriot. Moskva minulý týždeň po niekoľkotýždňovej prestávke obnovila raketové útoky na ukrajinské mestá a infraštruktúru. Útok z 28. apríla, ktorý zasiahol výškový bytový dom v meste Umaň v stredoukrajinskej Čerkaskej oblasti, si vyžiadal 23 mŕtvych, medzi ktorými bolo aj šesť detí vo veku od 1,5 roka do 17 rokov. 

Ukrajinský ombudsman radí ľuďom na okupovaných územiach, aby prijali ruské pasy

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec radí Ukrajincom žijúcim na územiach okupovaných Ruskom, aby v záujme svojho prežitia dočasne akceptovali ruské pasy. Reagoval tak na správy, že okupačné orgány nanucujú miestnym obyvateľom ruské doklady pod hrozbou deportácií či zhabania majetku. "Prežitie, to je hlavná vec," uviedol Lubinec, ktorý sa zároveň "kategoricky" vyslovil proti stíhaniu tých občanov Ukrajiny, ktorí v záujme svojho prežitia prijali pod nátlakom ruské občianstvo.

Ukrajinské úrady by podľa neho mali pristupovať k takýmto ľuďom s pochopením ich situácie. Avšak tie osoby, ktoré tento naturalizačný proces organizujú, by mali byť súdené pre kolaboráciu, zdôraznil ombudsman. Britské ministerstvo obrany tento týždeň uviedlo, že Rusko využíva nanucovanie cestovných pasov ako nástroj "rusifikácie" v okupovaných častiach Ukrajiny. Napríklad "obyvatelia (okupovaných častí) Chersonskej oblasti boli varovaní, že tí, ktorí do 1. júna 2023 neakceptujú ruský pas, budú 'deportovaní' a ich majetok bude zhabaný," uviedlo ministerstvo na základe správ tajných služieb. Šéf Kremľa Putin podpísal koncom apríla výnos s umožňujúci deportovať z anektovaných ukrajinských území tých miestnych obyvateľov, ktorí neprijali ruské občianstvo.

Z textu výnosu vyplýva, že ukrajinskí občania žijúci na anektovaných územiach sa musia buď stať ruskými občanmi, alebo to oficiálne odmietnuť. Tí, ktorí si zvolia druhú možnosť, budú od 1. júla 2024 považovaní za cudzincov a môžu byť deportovaní. To isté hrozí aj tým ľuďom, ktorí budú podľa okupačných orgánov predstavovať "hrozbu pre národnú bezpečnosť, presadzovať násilnú zmenu základov ústavného poriadku, financovať teroristické a extrémistické aktivity alebo sa zúčastňovať na nepovolených akciách". Od rozpútania vojny na Ukrajine pred vyše rokom Rusko anektovalo Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť a vyhlásilo ich za svoje územia. Veľkú časť týchto regiónov však stále kontroluje ukrajinská armáda.

Ukrajinské protiútoky vytlačili Rusov z niektorých pozícií v Bachmute, uviedol veliteľ

Ukrajinské protiútoky vytlačili ruské sily z niektorých okupovaných pozícií v Bachmute v Doneckej oblasti, uviedolv pondelok, 1. mája, veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Situácia v meste, ktoré sa invázne sily snažia dobyť už niekoľko mesiacov, ale podľa neho zostáva zložitá. Ukrajinský generálny štáb vo svojej dnešnej rannej situačnej správe informoval o odrazení 36 ruských útokov pri Bachmute, Marjinky a Avdijivke na Donbase.

V Bachmute podľa Sýrskeho pokračujú intenzívne boje. "Nepriateľ viedol početné útoky a snažil sa prelomiť obranu našich pozícií v niekoľkých smeroch," uviedol Syrskyj podľa telegramového účtu armádneho mediálneho strediska s poznámkou, že Rusi v tejto snahe neuspeli. Rusko posiela do útoku nové jednotky, no napriek jeho značným stratám sa mu nedarí mesto ovládnuť, oznámil ukrajinský veliteľ.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v nedeľu podľa agentúry TASS vyhlásil, že jednotky jeho krajiny počas dňa získali kontrolu nad štyrmi blokmi na západe Bachmutu. Rusko už skôr oznámilo, že ovláda väčšinu tohto východoukrajinského mesta. Invázne sily v Bachmute zaznamenávajú postupne zisky, no podľa ukrajinskej armády je stále možné dodávať obrancom jedlo, muníciu a lieky, uviedla dnes agentúra Reuters.

Na západe Ruska sa vykoľajil nákladný vlak, údajne v dôsledku výbuchu na trati

V západoruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou sa v pondelok vykoľajil nákladný vlak, čo bolo podľa miestnych úradov spôsobené explóziou výbušného zariadenia nastraženého na trati. "Vybuchlo neznáme výbušné zariadenie, v dôsledku čoho sa vykoľajila lokomotíva nákladného vlaku," uviedol gubernátor brianský gubernátor Alexandr Bogomaz. Podľa jeho slov sa udalosť zaobišla bez zranení, informovala v pondelok agentúra AFP. Podľa Bogomaza zariadenie vybuchlo na 136. kilometri železničnej trate spájajúcej oblastnú metropolu Briansk a mestom Uneča ležiacim pri hraniciach s Ukrajinou. Na mieste incidentu, ktorý spôsobil prerušenie dopravy na trati, operujú príslušníci záchranných zložiek.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára došlo už k niekoľkým sabotážam na železničných tratiach v Rusku aj Bielorusku, ktoré ruskú agresiu voči Ukrajine podporuje. Gubernátor Bogomaz v nedeľu, 30.apríla uviedol, že ukrajinské ostreľovanie obce Suzemka v Brianskej oblasti si vyžiadalo štyri obete na životoch. Ukrajinská strana sa k tomuto obvineniu nevyjadrila. Ukrajinu zasiahla v noci na pondelok ďalšia vlna ruských raketových útokov. Ukrajina zneškodnila 15 z 18 vypálených striel, avšak úrady v Dnipropetrovskej oblasti hlásili najmenej 34 zranených a desiatky poškodených budov. Gubernátor Leningradskej oblasti ležiacej na severozápade Ruska Alexandr Drozdenko v pondelok informoval o poškodení elektrického vedenia v dôsledku explózie výbušného zariadenia. Podľa neho začala celý prípad ako možnú sabotáž vyšetrovať Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy