Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
431. deň na Ukrajine: Útok dronmi na Kryme bol podľa ukrajinskej armády prípravou na protiofenzívu
Zdielať na

431. deň na Ukrajine: Útok dronmi na Kryme bol podľa ukrajinskej armády prípravou na protiofenzívu

UKRAJINA / Včerajší útok dronmi na Rusmi ovládanom polostrove Krym bol podľa ukrajinskej armády prípravou na plánovanú proti-ofenzívu. Uviedli to ukrajinské ozbrojené sily. Hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády potvrdila, že infiltrácia do logistiky nepriateľa je jedným z prípravných prvkov na rozsiahlu ofenzívu. Po útoku v Sevastopole zhorel veľký zásobník a desať nádrží s palivom. Kyjev sa ale oficiálne k zodpovednosti za tento incident neprihlásil. Ukrajinské sily sústredili paľbu aj na dedinu Suzemka v ruskej Brjanskej oblasti, ktorá susedí z Ukrajinou. Podľa tamojšieho gubernátora prišli o život štyria civilisti. Najtvrdšie boje sa stále vedú o Bachmut a jeho okolie, kde Ukrajinci za posledný deň odrazili takmer 60 ruských útokov.

Kyjev: Útok dronmi na Kryme bol prípravou na protiofenzívu ukrajinskej armády

Útok dronmi, ku ktorému došlo v sobotu, 29. apríla, na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, bol podľa ukrajinskej armády prípravou na plánovanú protiofenzívu Kyjeva, uviedli v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily. "Infiltrácia do logistiky nepriateľa je jednou z prípravných prvkov rozsiahlych aktívnych akcií našich obranných síl, o ktorých už dlhší čas hovoríme," uviedla hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalija Humeniuková v nedeľu, 30. apríla, v televíznom vysielaní. "A táto práca je prípravou na rozsiahlu ofenzívu, na ktorú všetci čakajú," dodala.

Po útoku dronmi v prístavnom meste Sevastopol na Krymskom polostrove začal v sobotu v ranných hodinách horieť veľký ruský sklad paliva. K zraneniam ani obetiam na životoch či škodám na civilných objektoch podľa ruskej strany nedošlo. Podľa vyjadrení ukrajinských ozbrojených síl ale došlo k zničeniu desiatich nádrží s palivom. Kyjev sa oficiálne k zodpovednosti za incident neprihlásil. Ukrajinská vojenská rozviedka sa ale vyjadrila, že takéto explózie budú pokračovať. 

Zelenskyj by v prípade vpádu Rusov do jeho úradu kládol odpor až do konca 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by mal pri sebe zbraň a spolu so svojimi najbližšími spolupracovníkmi by bol bojoval až do konca v prípade, že by Rusi na začiatku vojny vtrhli do jeho sídla v hlavnom meste Kyjev. Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre televíznu stanicu 1+1, ktorý zverejnili v sobotu. "Viem strieľať. Dokážete si predstaviť titulok: "Prezidenta Ukrajiny zajali Rusi?" To je potupa. Domnievam sa, že by to bola potupa," povedal Zelenskyj. Jednotky ruskej tajnej služby sa podľa ukrajinských predstaviteľov v prvých dňoch po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára 2022) pokúsili preniknúť do Kyjeva. Boli ale porazené a nepodarilo sa im dostať na Bankovú ulicu v centre hlavného mesta, kde sídlia kancelárie ukrajinského prezidenta. Ďalšie ruské jednotky zaútočili na predmestia ukrajinskej metropoly, neboli ale schopné postupovať ďalej, píše Reuters. Ukrajinskí predstavitelia informovali tiež aj o niekoľkých neúspešných pokusoch o sabotáž v Kyjeve. "Myslím si, že ak by vnikli dovnútra, do administratívy, už by sme tu neboli," povedal Zelenskyj, pričom podľa Reuters nebolo bezprostredne jasné, ktoré ruské jednotky má konkrétne na mysli. Na otázku, či pri sebe nosil strelnú zbraň a či trénoval jej použitie, odpovedal Zelenskyj kladne. Súčasne ale odmietol názory, podľa ktorých by ju použil skôr na to, aby miesto prípadného zajatia radšej spáchal samovraždu. "Nie, nie, nie. To nie je na to, aby som sa sám zastrelil. To je na opätovanie paľby, celkom určite," citovala ho agentúra Reuters.

Británia: Rusko výrazne sprísnilo tresty vojakom za prehrešky voči disciplíne

"Ruskí velitelia vo vojne proti Ukrajine podľa najnovších odhadov britských tajných služieb výrazne sprísnili tresty vojakom za porušenia disciplíny," uviedlo v nedeľu ministerstvo obrany v Londýne. Už napríklad za pokus ukončiť služobnú zmluvu či za menšie prehrešky ako sú opitosť sú vojaci umiestňovaní do provizórnych väzenských ciel, spresnilo ministerstvo s odvolaním sa na "početné" výpovede príslušníkov ruských jednotiek bojujúcich na Ukrajine. Takýmito celami sú pritom často len jamy vykopané v zemi, ktoré sú prikryté kovovými mrežami. "Počas prvých mesiacov pristupovalo množstvo ruských veliteľov k dodržiavaniu disciplíny pomerne uvoľnene a tým, ktorí odmietli slúžiť, v tichosti umožnili návrat domov," uviedol rezort obrany v Londýne. "Od jesene 2022 vale došlo k viacerým drakonickým iniciatívam v záujme zlepšenia disciplíny v armáde, predovšetkým od nástupu (náčelníka generálneho štábu) Valerija Gerasimova v januári 2023," dodáva Londýn.

Ukrajina tvrdí, že ovláda kľúčovú zásobovaciu trasu vedúcu do Bachmutu

"Kľúčová zásobovacia trasa vedúca do bojmi zničeného východoukrajinského mesta Bachmut zostáva naďalej pod kontrolou Kyjeva," uviedla v sobotu prostredníctvom svojho hovorcu ukrajinská armáda. Vyjadrenie ozbrojených síl Ukrajiny prišlo v čase, keď šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pohrozil stiahnutím časti svojich vojakov z Bachmutu v prípade, že im Moskva nepošle ďalšiu muníciu. Ruské jednotky sa už desať mesiacov pokúšajú preraziť si cestu k ruinám, ktoré zostali z tohto priemyselného mesta s kedysi 70-tisíc obyvateľmi. Kyjev sa zaviazal ubrániť Bachmut, ktorý Rusko považuje za odrazový mostík pre útoky na ďalšie ukrajinské mestá. "Rusi už niekoľko týždňov hovoria o obsadení "cesty života", ako i o tom, ako nad ňou majú neustálu palebnú kontrolu," uviedol hovorca ukrajinských jednotiek na východe krajiny Serhij Čerevatyj v rozhovore pre miestny spravodajský portál Dzerkalo tyžnja.

Hlavné velenie ukrajinskej armády v nedeľu v najnovšom vyhlásení k dianiu zároveň uviedlo, že jeho jednotky za uplynulý deň odrazili dovedna 58 ruských útokov pozdĺž časti frontovej línie tiahnucej sa od Bachmutu cez Adviivku až po Maryjinku ďalej na juh v Doneskej oblasti. V prípade, že Bachmut padne, bude podľa vojenských analytikov práve Časiv Jar ako ďalší terčom útoku ruských jednotiek - napriek tomu, že má vyššiu polohu a ukrajinské sily mali okolo neho vybudovať obranné opevnenia. Zakladateľ Vagnerovcov Prigožin tvrdí, že jeho jednotky v Bachmute postúpili o zhruba 100 až 150 metrov a ponechali tak v rukách Ukrajincov len do troch kilometrov štvorcových plochy mesta. Ako ale dodal, Vagnerovci pritom stratili 94 vojakov. "Bolo by to päťkrát menej, keby sme mali viac munície," povedal Prigožin v audionahrávke, ktorú jeho tlačová služba zverejnila na platforme Telegram v sobotu vo večerných hodinách.

Rusko: Ukrajinský útok na dedinu v prihraničnej oblasti zabil dvoch ľudí 

Pri ukrajinskom raketovom útoku na ruskú dedinu Suzemka v Brianskej oblasti zomreli dvaja ľudia, informuje agentúra AFP odvolávajúca sa na gubernátora oblasti Alexandra Bogomaza. "Podľa predbežných údajov bola jedna obytná budova úplne zničená a ďalšie dva domy boli zničené čiastočne," uviedol Bogomaz na sociálnej sieti Telegram. Ako poznamenala AFP, útok na túto ruskú dedinu v prihraničnej oblasti prišiel po tom, čo Moskva tento týždeň obnovila raketové útoky na mestá v Ukrajine. Piatkový útok na mesto Umaň si vyžiadal najmenej 23 životov. Moskvou dosadení predstavitelia na východe Ukrajiny tiež informovali, že ukrajinské ostreľovanie zabilo v meste Doneck deväť ľudí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy