Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
TV JOJ na Ukrajine: V Buči si pripomenuli tragédiu spred roka
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: V Buči si pripomenuli tragédiu spred roka

BUČA/UKRAJINA / Celý jeden mesiac ruské jednotky ovládali ukrajinské mesto Buča po tom, ako vlani 24-tého februára zaútočilo Rusko na Ukrajinu. Ukrajinci svoje hlavné mesto ubránili. V Buči a v okolí po Rusoch ostalo doslova peklo. Povraždení civilisti a masové hroby. Na výročie tragédie v Buči na Ukrajinu po druhýkrát vycestoval slovenský premiér Eduard Heger aj s ministrom obrany. Na cestu sa s nimi vydal aj reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Mesto, ktoré leží len pár kilometrov od Kyjeva

Zábery z Buče, ktoré obleteli svet, ukázali mŕtvych ľudí ležiacich na cestách. Mesto prežilo masakru, ktorú Rusko dodnes popiera. Na obnovenom stožiari pri Pamätníku obrancov mesta 31. marca vztýčili ukrajinskú zástavu. V okamihu, keď prišiel prezident Zelenskyj so zahraničnou delegáciu. "Myslím na všetky obete tejto agresie. Ženy, mužov aj deti," vyjadrila sa moldavská prezidentka Maia Sanduová. Prezident Zelenskyj odovzdal vojenské vyznamenania vojakom, obrancom Buče, ale aj pozostalým rodinným príslušníkom po mŕtvych vojakoch.

"Obrázky z minulého roka, ktoré sme tu videli, to bolo niečo strašné," vyjadril sa poverený premiér Slovenska, Eduard Heger. Prezident odovzdal 21 vyznamenaní, jedno aj pani Olene Računko. Jej mama bola starostkou v Bučianskom regióne. Keď prišli Rusi, neutiekla, ale dedinčanom pomáhala aj s manželom a synom. Rusi ich ako iniciatívne osoby všetkých popravili. "Celá moja rodina zahynula pre Ukrajinu, sú to hrdinovia. Mojou misiou je, aby sa na nich nikdy nezabudlo," vyjadrila sa Olene. Ulice v Buči už dnes nepokrývajú mŕtve telá zavraždených civilistov. Nie sú tam ani zničené ruské tanky. Vraždenie pripomínajú pietne miesta. A samozrejme vyšetrovatelia, ktorí stále preverujú podozrenia na zločiny proti ľudskosti spáchané ruskými vojakmi v okolí Kyjeva.

Ukrajinský prezident poďakoval Slovensku za pomoc s bojovými lietadlami. Potrebujú muníciu, ale aj vyviesť ukrajinskú pšenicu do Afriky. Sľúbil, že ukrajinskí farmári nebudú svojou produkciou ohrozovať európskych farmárov. Pri obnove Ukrajiny by veľmi radi dali možnosť aj slovenským podnikateľom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy