Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Premiér sa stretol so Zelenským: Hovorili o obnove Ukrajiny
Zdielať na

Premiér sa stretol so Zelenským: Hovorili o obnove Ukrajiny

UKRAJINA / Poverený premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď pricestovali na Ukrajinu. Stretnú sa aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hegera pozval na návštevu Ukrajiny Zelenskyj po tom, čo Slovensko schválilo darovanie stíhačiek MiG-29. Heger chce v rozhovore so Zelenským ponúknuť pomoc Slovenska Ukrajine v jej prístupovom procese do Európskej únie. Na ceste ich sprevádzal reportér TV JOJ Rastislav Striško.

Naď informoval, že prisľúbená časť systému protivzdušnej obrany Kub je už na Ukrajine. Po zemi postupne prichádzajú aj ďalšie migy. Na Ukrajine sa okrem Hegera nachádza tiež chorvátsky premiér Andrej Plenkovič a predseda slovinskej vlády Robert Golob.

Eduard Heger zverejnil video, v ktorom sa ukrajinský prezident poďakoval Slovensku za podporu:

Na stretnutí so Zelenským Heger otvoril tému vývozu pšenice z Ukrajiny s tým, že treba nájsť spoločné riešenie, ako ju dostať do Afriky, a nie aby končila na európskom trhu a diskriminovala miestnych farmárov. Ukrajinský prezident na to reagoval, že sa bude rozprávať s obchodníkmi, aby nezneužívali situáciu. Zelenskyj zároveň požiadal Slovensko o pomoc pri obnove niektorého zo zničených miest na Ukrajine. Mohlo by ísť o obnovu škôl či nemocníc. V tejto súvislosti uviedol, že Ukrajina privíta angažovanie sa slovenských firiem. Témou rozhovoru boli aj dezinformácie a pôsobenie propagandy Ruska na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy