Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
15 rokov za masť z konope. Obhajoba žiada novú analýzu
Zdielať na

15 rokov za masť z konope. Obhajoba žiada novú analýzu

TRNAVA / Prelomový znalecký posudok. Tak hodnotí rodina Josefa Šipoša to, čo vo štvrtok 30. marca odznelo na Okresnom súde v Trnave. Šipoš je známy vďaka tomu, že vyrábal mastičky z konope pre onkologických pacientov. Neprávoplatne je odsúdený na 15-ročný trest. Obhajoba tak žiada novú analýzu zadržanej marihuany.

​Prípad Josefa Šipoša sa začal pred vyše dvoma rokmi, keď do rodinného domu v Dolných Salibách vtrhla NAKA. Orgány činné v trestnom konaní mu narátali až 18 kilogramov sušenej marihuany v hodnote 183-tisíc eur. Šipoš tak skončil vo väzbe a hrozí mu, že o dom príde. Po zatknutí tak nastal kolobeh súdnych procesov. "Prebehlo päť súdnych rozhodnutí o väzbe, kde ho nepustili. Snažili sme sa dať oňho záruku," uviedol syn obžalovaného Patrik Šipoš. Na štvrtkovom pojednávaní odzneli listinné dôkazy z kriminalisticko-expertízneho ústavu. Obhajoba si zas zavolala znalca z odboru analytickej chémie.

Práve tento posudok má byť podľa rodiny obžalovaného kľúčový. Znalci podľa obhajoby odvážili aj tie časti rastliny, ktoré neobsahujú účinnú látku THC, teda aj stonky či semená. Z 15 rokov by tak sadzba mohla byť aj výrazne nižšia. "Zanalyzovali sme niekoľko chýb, ku ktorým sme pribrali znalca. Boli to chyby, čo sa týka určenia hmotnosti. Z nášho pohľadu je to kľúčové, keďže trest sa určuje na základe hmotnosti," vysvetlil obhajca Josefa Šipoša Igor Ribár. "Súd už pred rokom odstránil tie dva kýble materiálov, pretože tam boli vyložene len smeti," povedal otec obžalovaného.

Ako súd rozhodne, je momentálne ťažké predpovedať. Jeho prípad majú pod drobnohľadom europoslanci a viackrát sa k nemu vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Len 48 hodín po prepustení z väzby na štvrtkové pojednávanie prišiel aj ďalší takzvaný "konopný väzeň" Miroslav Weizer: "Prišiel som podporiť kolegu v tejto istej problematike a bol som zvedavý na jeho vyjadrenia." Po viac než štyroch hodinách prerušil sudca pojednávanie do 2. mája. Obhajoba bude žiadať novú analýzu stôp.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy