Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nepochopiteľné konanie dôchodcu: Poškodil 14 hrobov
Zdielať na

Nepochopiteľné konanie dôchodcu: Poškodil 14 hrobov

KOŠICE / 14 poškodených hrobov v priebehu pár minút. Zostali zhodené náhrobné tabule či zničené konštrukcie. Nepochopiteľné konanie košického dôchodcu už vyšetruje aj súd. Škody budú rátať v tisíckach eur.

Veľkú spúšť za sebou zanechal 63-ročný dôchodca. Podľa informácií TV JOJ ide o miestneho bezdomovca, ktorý si pravdepodobne takýmto spôsobom vylial svoju zlosť. "Došlo k poškodeniu hlavne pomníkov, ktoré boli pováľané a niektoré, žiaľ, tým, že padli, tak sa aj zlomili. Škodu je zatiaľ predbežne ťažko vyčísliť, ale niektoré pomníky našťastie bude stačiť iba prilepiť, iné, žiaľ, bude treba kvôli tomu, že praskli, celé prerobiť a urobiť nanovo," informoval správca mestskej zelene Peter Sasák.

Dôchodca si vybral sektor v blízkosti jedného z vchodov na cintorín a ničil všetko, čo mu prišlo pod ruky. Podľa informácií TV JOJ mal zanechať na mieste osobné veci, podľa ktorých sa ho podarilo vypátrať. "Krátko po nahlásení skutku policajti Obvodného oddelenia PZ Košice juh vďaka výbornej miestnej a osobnej znalosti podozrivého muža vypátrali a zadržali. Obvinený muž bol umiestnený do cely policajného zaistenia s podnetom na väzobné stíhanie," uviedla hovorkyňa KR PZ Košice Jana Mésarová.

Policajti už aj začali trestné stíhanie pre prečin hanobenia miesta posledného odpočinku. "Po dokázaní viny mu hrozí za tento čin trest odňatia slobody až na dva roky," dodala Mésarová. Nejde ale o prvý takýto incident. Z hrobov pravidelne miznú kovové kríže a rôzne prvky. Okrem toho zmizol z pamätníka aj bronzový zvonček alebo busta z hrobu, ktorá sa našla rozbitá v zberných surovinách.

"Cintorín je obrovský, má 32 hektárov, je to verejne prístupná plocha, čiže občasné prípady sa stávajú. Žiaľ, práve tento je jeden z najvážnejších vôbec a v tomto roku je to ozaj najväčší vandalizmus, ktorý tu zatiaľ máme dokumentovaný," povedal Sasák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy