Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Neľahký život s Parkinsonom: Ľudia si myslia, že som opitá
Zdielať na

Neľahký život s Parkinsonom: Ľudia si myslia, že som opitá

BRATISLAVA / Pacienti trpiaci Parkinsonovou chorobou sa stretávajú s rôznymi predsudkami. Mnohí okoloidúci ich napríklad pre neistú chôdzu považujú za opitých. U malého percenta z nich sa dokonca spustí chorobné hranie, čo si mnohí v spoločnosti automaticky spájajú s gamblingom. Lenže v ich prípade nejde o patologické hráčstvo a netreba hľadať pomoc odborníkov. Pomôže zmena liečby.

"Parkinson mi dal kreativitu. Maľujem obrazy, štrikujem, vyšívam, šijem," uviedla Melánia Kohanová, predsedníčka regionálneho klubu Bratislava pre Spoločnosť Parkinson Slovensko. 

Pápež Ján Pavol II., boxér Muhammad Ali či maliar Salvador Dalí. Tí všetci trpeli Parkinsonovou chorobou. Pani Melánia je invalidná dôchodkyňa a Parkinsonovu chorobu má už 22 rokov. Za ten čas jej už zomrel aj manžel a dcéra, no ona napriek všetkému nazerá na život a ochorenie s nadhľadom. "To, čo mi zobral, na to už nespomínam, ale dal mi veľa dobrých priateľov. Chodíme na rôzne súťaže, hlavne ping pong, šípky, bowling, petang. Musíme sa stále pohybovať, lebo nám tuhne svalstvo," zhodnotila.

Medzi ďalšie príznaky patria napríklad tras, spomalenie pohybov, problémy s rovnováhou. Čo sa týka nepohybových príznakov, patria sem poruchy spánku, strata čuchu či spomalené myslenie.

Stretávajú sa s predsudkami

"Keď idem po ulici, tak ľudia si myslia, že som opitá. Vykrikujú po mne, že koľko pohárikov som si dala ráno. Mne je to jedno, si to nevšímam," priznala. S ďalšími predsudkami sa stretáva malé percento pacientov, u ktorých Parkinson spôsobuje patologické hráčstvo. V ich prípade nejde o závislosť, ale o vedľajší jav liečby, čo potvrdzuje aj najnovšia klasifikácia chorôb podľa WHO. "Sú niektoré typy liekov na Parkinsonovu poruchu, ktoré môžu u pacienta spôsobiť zvýšené riziko k tomu, že dôjde ku komplikácii v podobe hazardného hrania," uviedla vedúca Inštitútu drogových závislostí v Bratislave Zuzana Kamendy. K situácii sa vyjadril aj hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR v odbore Medicína drogových závislosti Ľubomír Okruhlica: "Úpravou liečby Parkinsonovej choroby ten problém zanikne."

Každoročne si 11. apríla pripomíname Svetový deň Parkinsonovej choroby, ktorej symbolom sú červené tulipány. Pani Melánia odovzdala na záver pozitívne posolstvo: "Hlavne sa nerozčuľovať. Nie je všetko zlé, pekné veci vytiahnuť si z toho života, čo je dobré pre vás. A čo je zlé, zahodiť za hlavu."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy