Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Europoslanec Martin Hojsík: Slovensko sa musí naučiť čerpať eurofondy
Zdielať na

Europoslanec Martin Hojsík: Slovensko sa musí naučiť čerpať eurofondy

BRATISLAVA / Dávajú nám miliardy a my ich vyhadzujeme von oknom. Ako je známe, Slováci sú dlhodobo na chvoste Európskej únie v čerpaní eurofondov. O tom, kde robíme základnú chybu a ako sa zo začarovaného kruhu dostať sa rozprávali moderátori TV JOJ v Ranných novinách s europoslancom Martinom Hojsíkom.

​Kde robí Slovensko najväčšiu chybu pri čerpaní eurofondov? 

​Toto považujem za jednu z obrovských tragédií, pretože Európska únia nám dáva miliardy na to, aby sme Slovensko spravili lepším pre život a pripravil ho na budúcnosť, a my to nevieme využiť. To je niečo, čo verím, že sa nám podarí zmeniť. Časť eurofondov nám už, žiaľ, prepadne, no potrebujeme zmeniť to, čo máme práve na stole tak, aby Slovensko bolo krajinou budúcnosti. 

V čom sú tie chyby v praxi? 

Robíme si k tomu príliš komplikovanú administratívu. Napríklad, na obnovu domov nemáme jedno miesto, kde občan príde a dozvie sa informácie, ale máme to pod ministerstvom dopravy a výstavby, pod ministerstvom hospodárstva, pod ministerstvom životného prostredia a každý si to robí pod vlastnou agentúrou. Je to chyba. Potrebujeme to zjednodušiť pre ľudí a dať im jedno miesto, kam môžu prísť a získať pomoc. 

Existuje možnosť, že je systém nastavený zložito zámerne, aby dochádzalo k možným únikom?

Ja v tomto nerád špekulujem. Je taká možnosť, ale radšej sa pozerám dopredu, ako to môžeme zmeniť. Som rád, že a bavíme s Poliakmi, ktorí sú v tomto premianti. Naopak Slovensko spolu s Bulharskom sú na chvoste, a to je tragédia.  

Ďalej v rozhovore sa dozviete, ako pomáha Európska únia pri nebezpečnom počasí aj formou univerzálneho čísla 112, a ako sa pozerá na riešenia klimatickej krízy. Celý záznam rozhovoru nájdete vyššie v článku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy