Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Tankujeme drahšie ako naši susedia? Spravili sme veľké porovnanie cien
Zdielať na

Tankujeme drahšie ako naši susedia? Spravili sme veľké porovnanie cien

BRATISLAVA / Slovenských motoristov dnes čakalo nepríjemné prekvapenie - ceny benzínu, od ktorých si už odvykli. Štáby televízie JOJ sa boli pozrieť za hranicami a zistili, že naše ceny môžu byť v porovnaní so susednými krajinami vyššie až o 18-centov na liter. Viacerým Slovákom sa tak oplatí za palivom cestovať. Niekedy totiž stačí sadnúť do auta a za 10 minút ste takpovediac v inom svete.

Je to jednoduchá ekonomika - vysoký dopyt a nízka ponuka sa rovnajú vysokej cene. "Motoristi sa odkláňajú od dieselových áut, ale nie smerom k elektrickým, ale benzínový," uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T banky.  Pridajte k tomu ešte vysokú spotrebnú daň na Slovensku spolu s ropou na trojmesačných maximách a máte výsledok. Po celej krajine na tabuliach za 95-oktánový benzín svieti - 1.65. V porovnaní s našimi susedmi tak sme nešťastnými premiantmi.

Porovnanie s Maďarskom

V Maďarsku to takto pred rokom bolo šialenstvo. No po tom, čo garancia výhodnej kúpy zmizla, zmizli aj Slováci. Skončilo sa zastropovanie cien, skončila sa čerpacia turistika v Rajke. Viacerí profesionálni vodiči ale staré zvyky oprášili. To, za koľko sa tankuje u nás, im robí starosti. "Mnohé firmy kvôli tomu možno skrachujú," reagoval slovenský kamionista. 

TV JOJ

​Porovnanie s Rakúskom

V Rakúsku je situácia podobná ako u našich južných susedov. Benzín je síce o šesť centov lacnejší, no naftu tankujeme výhodnejšie u nás. Práve kvôli benzínu sa ale aj tu rozmáha cenový turizmus. "Nedokážem to pochopiť, keď vláda tvrdí, že kupujeme lacnejšiu ropu z Ruska, prečo predávame drahší benzín ako v Rakúsku," povedal opýtaný šofér. 

TV JOJ

​Porovnanie cien s Poľskom

Na ceny benzínu sme sa boli pozrieť v susednom Poľsku, ale tam zatiaľ húfy Slovákov nevidno. Stará Ľubovňa je od poľskej Pivničnej vzdialená 20 km. Na slovenskej strane stojí na konkrétnej pumpe liter benzínu jedno eur a 65 centov, Poliaci sú opäť lacnejší. 

TV JOJ

​Porovnanie s Českou republikou

Na severozápade zrejme ľudí podobný problém ešte iba čaká. V Česku majú oveľa lacnejšiu naftu, no to sa čoskoro zmení. Senát schválil zvýšenie spotrebnej dane, čo znamená, že cena pôjde rapídne hore. Eufória z lacných pohonných látok ešte stále trvá. "Je to lepšie, než napríklad pred rokom. Tie ceny boli 50 korún za liter a to už si človek rozmyslel, či niekam chce ísť autom," uviedol český šofér.

TV JOJ

​Každopádne, v porovnaní so susedmi sme na tom s benzínom o dosť horšie. Je u nás drahší o 6 až 18 centov na liter. Na vysoké ceny by sme si navyše mali znova zvykať. "Je riziko, že ceny ropy sa budú konsolidovať kdesi na 85, možno 90 dolárov za barel," vysvetľuje analytik Pánis. Laicky to znamená benzín za 1,70 a nafta za 1,50. A pri takých podmienkach možno pár kilometrov navyše stojí za to.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy