Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Koľko je na Slovensku medveďov? Na štúdiu sa vzniesla kritika
Zdielať na

Koľko je na Slovensku medveďov? Na štúdiu sa vzniesla kritika

BANSKÁ BYSTRICA / Karlova univerzita v Prahe so Štátnou ochranou prírody zverejnili výsledky štúdie odhadu početnosti medveďa hnedého. Vzorky DNA z trusu a srsti zbierali niekoľko rokov. Podľa výsledkov medvede na Slovensku premnožené nie sú. Ide o zhruba 1000 až 1275 jedincov. Na tieto výsledky však prichádzajú aj kritické hlasy.

Medveďa nakrútili na autobusovej stanici v Detve a ďalší na Hrochoti rozrýval pole. Podobné zábery spod Poľany pribúdajú denne. Naproti tomu vedci, ktorí zbierali údaje do štúdie tvrdia, že medvedia populácia dramaticky nestúpla. "Populácia je viac menej stabilná," uviedol Dušan Karaska, riaditeľ Štátnej ochrany prírody. Zoológ Michal Kalaš doplnil, že najčastejšie máme medvedicu s dvomi mláďatami. 

Znepokojujúce je ich správanie

Znepokojujúce ale je, že medvede zmenili svoje správanie. "Žije pri ľuďoch a schádza k nim bližšie," potvrdil zoológ Slavomír Finďo. Počty stretov podľa odborníkov ale nesúvisia s veľkosťou populácie. "Počet útokov narástol, lebo využívame rovnaké prostredie," vysvetľuje Mária Apfelová, zoologička vo Veľkej Fatre.

Ozývajú sa aj kritické hlasy

Napríklad Národné lesnícke centrum zverejnilo správu, v ktorej odhaduje veľkosť populácie až na 3000 jedincov. Autori štúdie si za svojimi výsledkami stoja. "Predpokladáme, že odchýlka je v stovkách jedincov. Štúdia je relevantná," obhajuje Pavel Hulva z Prírodovedeckej fakulty UK Praha. Východiskom by mala byť intenzívnejšia prevencia a navýšenie členov zásahového tímu.

Súvisiace články