Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Riaditeľ kancelárie europarlamentu v SR Róbert Sermek avizuje dôležitosť rozpravy o stave Únie
Zdielať na

Riaditeľ kancelárie europarlamentu v SR Róbert Sermek avizuje dôležitosť rozpravy o stave Únie

BRATISLAVA / S dnešným hosťom Róbertom Sermekom, riaditeľom Kancelárie Európskeho parlamentu v Slovenskej republike, sa moderátori TV JOJ v Ranných novinách už zhovárali o spoločnej migračnej politike Európskej únie. Už na budúci týždeň sa v Európskom parlamente v Štrasburgu bude konať rozprava o stave Únie.

Čo je rozprava o stave EÚ?

Je to kľúčová politická debata, teda najväčšia debata celej politickej sezóny. Je to moment, keď predseda, momentálne predsedníčka Európskej komisie, prichádza do Európskeho parlamentu a skladá účty, pretože komisia sa skladá z parlamentu. My ako občania si volíme poslancov, čiže komisia sa týmto zodpovedá, nám občanom za to, čo urobila uplynulé obdobie a tiež predstaví priority na ďalší rok.

Tento rok je debata o stave Únie špeciálna, pretože bude posledná v tomto volebnom období. Budúci rok v júni nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Po nich sa bude meniť aj vedenie Európskej komisie. Bude to bilancia uplynulých 4 rokov, ešte jeden necelý nás čaká. 

Kto s ňou vystúpi, kde, prečo je táto správa pre EÚ a pre nás dôležitá?

Debata je naplánovaná na stredu, 13. septembra, začína o 9. hodine ráno. Najskôr prednesie svoj prejav predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Layen a potom budú reagovať poslanci Európskeho parlamentu. Najskôr lídri jednotlivých frakcií a neskôr poslanci a práve reakcie poslancov sú veľmi dôležité, lebo vystavujú vysvedčenie Európskej komisii.

Je možné si ju pozrieť? Kedy? Ako? Kde?

Časť debaty vysielajú aj spravodajské televízie, ale bude to prístupné aj online, na webových stránkach Európskeho parlamentu alebo aj na sociálnych sieťach. 

Pokračovanie rozhovoru si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy