Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Europarlament chce urýchliť dodávky munície na Ukrajinu. Ťažiť z toho môže aj Slovensko
Zdielať na

Europarlament chce urýchliť dodávky munície na Ukrajinu. Ťažiť z toho môže aj Slovensko

ŠTRASBURG / Poslanci europarlamentu chcú urýchliť dodávky munície na Ukrajinu. O zákone na podporu výroby munície budú europoslanci hlasovať v zrýchlenom konaní už tento mesiac. Z tohto plánu by mohol ťažiť aj slovenský zbrojársky priemysel.

Ukrajina akútne potrebuje muníciu, a to od začiatku ruskej agresie. Brusel až teraz na jar Kyjevu sľúbil, že mu dodá milión kusov munície. Súčasné kapacity zbrojoviek však na splnenie tohto záväzku nestačia.

Komisia chce urýchlenie tohto procesu dotovať sumou 500 miliónov eur priamo do výrobnej infraštruktúry. "Urobila by lepšie, keby to urobila technicky tak, že podpíše dlhodobé kontrakty s dodávateľmi a tí nech si potom tú svoju infraštruktúru prispôsobia," uviedol europoslanec Eurgen Jurzyca.

Niektorí kritizujú zase návrh Európskej komisie, aby financovanie výroby munície podporili členské krajiny z kohéznych fondov či Plánu obnovy. "To je, myslím si, niečo, čo patrilo na to, aby sme pozdvihli úroveň našich občanov a našej ekonomiky," povedal europoslanec Robert Hajšel.

V súčasnosti ale panuje zhoda, že takéto rozšírenie výrobných kapacít zbrojoviek nepomôže len Ukrajine, ale aj členským štátom. Časť poslancov preto navrhuje, aby sa konečné hlasovanie o celom návrhu zákona uskutočnilo ešte do konca mája.

Na podporu výroby munície v Európskej únii pôjde teda slušný balík peňazí - až 500 miliónov eur, z čoho si môže časť ukrojiť svoju časť aj malé Slovensko, ale so slušnou históriou zbrojárskeho priemyslu. "Máme 100-ročnú tradíciu vo výrobe zbraní, ešte pre Rakúsko-Uhorsko," priblížil Jurzyca.

Proti zbrojnému muničnému plánu nie sú ani takí pacifisti ako europoslanec Martin Hojsík. "Môže to pomôcť oživiť zbrojársky priemysel na Slovensku, ktorý od 90. rokov bol vo veľkom útlme," uviedol. "Z toho budú benefity nielen v zvýšení určitých európskych zdrojov, ale aj v zvýšení zamestnanosti, najmä vo firmách v Dubnici nad Váhom a v Snine," uzavrel europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy