Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Europarlament predĺžil ukrajinský obilný koridor
Zdielať na

Europarlament predĺžil ukrajinský obilný koridor

ŠTRASBURG / Europarlament schválil pozastavenie dovozných ciel na ukrajinské poľnohospodárske výrobky na ďalší rok, s cieľom podporiť hospodárstvo krajiny, ktorá čelí stálej agresii Ruska. Platnosť súčasného colného obilného koridoru pre Ukrajinu cez úniu totiž končí začiatkom júna. Trvala rok a na Slovensku i v ďalších krajinách spôsobila nemalé problémy. Treba povedať, že najmä kvôli špekulantom.

Ukrajinské poľnohospodárske produkty spôsobili farmárom na Slovensku a v štátoch strednej Európy viaceré problémy. Boli za tým najmä špekulácie na trhoch. "Niektorí obchodníci, nie farmári, nakupovali zásoby v očakávaní ďalšieho rastu cien," vysvetlil europoslanec Martin Hojsík (PS). Výsledok bol potom ten, že lacnejšie ukrajinské poľnohospodárske produkty končili aj na našich trhoch. "Nemôže to byť niečo devastačné, keďže naši farmári nevedia svojimi cenami konkurovať ukrajinskému obiliu," dodal europoslanec Robert Hajšel (SD). Komisia preto dala výnimku od 2. mája do 5. júna pre Bulharsko, Poľsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Preto, aby sa pšenica, kukurica, repka olejná a slnečnicové semená nemohli v týchto krajinách pustiť do voľného obehu.

Colný koridor, rovnako ako aj naša výnimka, končia o necelý mesiac. Únia hľadá riešenia, ako s pomocou pokračovať. Keďže ruská agresia na Ukrajine nekončí. Podľa europoslanca Hajšela by bolo najlepšie riešenie, tzv. reexport. "Do tretích krajín, napríklad v Afrike, kde toto obilie naozaj potrebujú," uviedol. Model, kedy by ukrajinské produkty na trhoch únie nekončili vôbec, ale aktuálny nebude. Od 5. júna sa pôjde pravdepodobne v podobnom duchu ako doteraz, s prihliadnutím na Slovensko a ďalšie dotknuté krajiny. "Potrebujeme aj určité ochranné opatrenia, kompenzáciu pre našich farmárov. Musíme im pomôcť," vyjadril sa europoslanec Ivan Štefanec (KDH). "Vyčleniť 100 miliónov eur z európskych peňazí na podporu farmárov v krajinách ako je Slovensko, Poľsko, alebo Maďarsko," dodal Hajšel. S tým, že Brusel bude situáciu nepretržite sledovať a operatívne riešiť. Na európsky trh sa nesmie dostať ani kontaminovaná či menej kvalitná kukurica, alebo slnečnica. Európsky colný koridor pre ukrajinské obilie bude fungovať aj najbližší rok, s tým že krajiny ako Slovensko, budú dostávať podporu pre svojich farmárov, aby neťahali za kratší koniec. "Producenti dostávajú dočasnú podporu, aby sa vedeli tej zmene prispôsobiť," vyjadril sa europoslanec Eugen Jurzyca (Sas).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy