Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza Ján Kuciak smeruje k záveru: Začali záverečné reči
Zdielať na

Kauza Ján Kuciak smeruje k záveru: Začali záverečné reči

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy likvidácie prokurátorov. Obžalovaný Marian Kočner sa napokon rozhodol odpovedať aj na otázky prokurátorov. Predtým to odmietal. Pred ním vypovedala aj obžalovaná Alena Zsuzsová. Už skôr zdôraznila, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára. Vinu odmieta aj Marian Kočner. Dokazovanie senát ukončil a na rad prišli záverečné reči. Senát súhlasil s vyhotovovaním zvukového prenosu.

"Súd už vykonal podstatnú časť dokazovania," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová. Pojednávanie bolo krátko po jeho otvorení na približne 30 minút prerušené. Dôvodom bolo dodatočné doručovanie zápisníc z predošlých pojednávacích dní procesným stranám. Hlavné pojednávanie je naplánované aj na 12. a 19. mája. 

Súd v utorok 9. mája pokračoval v čítaní listín. Okrem iného sa čítali aj hodnotenia obžalovaných ústavmi na výkon väzby a trestu či informácie poskytnuté Národnou diaľničnou spoločnosťou. Obžalovaný Darko D. z kauzy prípravy vrážd prokurátorov požiadal súd o prepustenie z väzby. Počas utorkového výsluchu pred senátom ŠTS v Pezinku zdôraznil, že je väzobne stíhaný už dva roky. Tvrdil, že obžalobe čelí na základe jedinej svedeckej výpovede, ktorej pravdivosť bola ďalšími dôkazmi vyvrátená. Ide o výpoveď Iľju Weissa, ktorý už skôr pred súdom povedal, že pracoval na zabezpečení ukradnutého auta obžalovanému. Podotkol, že automobil napokon nedodal, lebo mu Darko D. nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. "Situáciu, ktorá sa mala stať, si Iľja Weiss vymyslel," zdôraznil obžalovaný. Súd zatiaľ o žiadosti Darka D. o prepustenie z väzby nerozhodol.

​V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd opätovne rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Spolu s ďalšími dvomi osobami čelia aj obžalobe v súvislosti s prípravou vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra

​Záverečné reči prokurátorov v kauze Kuciak:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy