Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odmínovanie Ukrajiny potrvá veľmi dlho. Pomôže im systém Božena?
Zdielať na

Odmínovanie Ukrajiny potrvá veľmi dlho. Pomôže im systém Božena?

BRATISLAVA / Takmer 40% územia Ukrajiny je zamorené mínami, na čo doplácajú svojimi životmi najmä miestni farmári. Viacerí z nich sa rozhodli svojpomocne prerábať traktory na odmínovacie zariadenia. No pri súčasnej situácii by vyčistenie krajiny trvalo nepredstaviteľne dlho. Viac bezpečnosti im môže priniesť systém Božena-5, ktorý je opancierovaný a ovláda sa na diaľku. Práve teraz na neho prebieha verejná zbierka.

"Ukrajina je zamínovaná takým veľkým množstvom, že súčasnými prostriedkami by to trvalo stáročia, aby sa odmínovala," priblížil Marián Kulich, aktivista z iniciatívy Mier Ukrajine. V deň, keď si mnohé európske krajiny pripomínajú víťazstvo nad fašizmom, sa začala verejná zbierka na odmínovacie vozidlo Božena pre Ukrajinu.

Až 40 % územia Ukrajiny je zamínované, vrátane ornej pôdy a polí. Kvôli tomu od januára tohto roka zomrelo na území nášho východného suseda vyše 200 farmárov. "Akoby 5x územie Slovenska bolo zamínované a nedostupné pre civilné obyvateľstvo, pre farmárov atď. Jednoducho vystúpiť kdekoľvek mimo asfaltovú cestu je života nebezpečné," uviedol Kulich.

Iniciátori zbierky potrebujú vyzbierať zhruba 650 000 €. "Božena ponúka veľmi komplexný spôsob odmínovania aj v ťažko dostupných terénoch, pretože má rôzne doplnkové zariadenia, ktoré traktor nemá," priblížil Dodo Dobrík, zástupca zbierky Darček pre Putina. Najväčšiu pomoc potrebuje oblasť Chersonu, kde sa začala mierová obnova Ukrajiny. "To zamínovanie je extrémne. Postihuje civilné objekty, kde sú rôzne nástrahy," uviedol Dobrík.

Podobná zbierka s názvom Dárek pro Putina začala pred rokom v máji a je poriadne úspešná. Česi však zbierku venovali najmä zbraniam a rôznemu vojenskému materiálu. "Podarilo sa nám na zbierke Dárek pro Putina vyzbierať 500 miliónov českých korún," doplnil Dobrík. Podporiť zbierku môžete jednoducho. "Záujemcovia a podporovateľa môžu prispieť na stránke darcekpreputina.eu," uzavrel Dobrík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy