Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odstránili neplatnú značku: Roky pri nej neoprávnene vyberali pokuty
Zdielať na

Odstránili neplatnú značku: Roky pri nej neoprávnene vyberali pokuty

NITRA / Pri dopravnej značke, ktorá je podľa vyhlášky neplatná už tri roky, vyberali policajti v Nitre pokuty neoprávnene. Polícia pritom ešte pred troma týždňami tvrdila, že na Bohúňovej ulici pokutovať môže. Teraz vysvetľuje situáciu Prezídium policajného zboru inak. A po medializácii bola táto značka odstránená.

​Na Bohúňovej ulici v Nitre bola značka Prejazd zakázaný neplatná už tri roky. Nikto z kompetentných ju nedal odstrániť. Dokonca tam policajti rozdávali vodičom aj pokuty. "Sa tu schovali za autá, že ich nikto nevidí. Kto tu je cudzí, dostáva pokutu," opísala obyvateľka. "V roku 2020 bola vydaná nová vyhláška o dopravnom značení, ktorá takúto značku už neobsahuje," vysvetlil Andrej Sitkey, predseda Komisie pre mobilitu Nitra. Nitrianska polícia tvrdila, že za neplatnú značku pokutovať môžu, keďže tam je stále umiestnená. Inak sa na to pozerá Prezídium policajného zboru SR.

"Aj keď nová vyhláška prejazd zakázaný nepozná, nie sú dotknuté povinnosti účastníkom cestnej premávky, vyplývajúce zo zákona," uviedla Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ v Nitre. "Keďže z takej značky žiadna povinnosť nevyplýva, policajt jej dodržiavanie nie je oprávnený kontrolovať a jej nedodržiavanie nie je povinný sankcionovať," dodala hovorkyňa PPZ Katarína Barinková. Pokutu na tomto mieste dostal aj pán Jozef. Býva v blízkosti a v noci, keď išiel z práce, si chcel skrátiť cestu. "Vtedy som počul húkačky za mnou. Že som porušil dopravný predpis. Zhruba pred rokom to bolo asi," opísal pán Jozef. V tej dobe už značka neplatila, čo pán Jozef netušil. 10-eurovú pokutu zaplatil na mieste. "Je to pomerne zábavná situácia dostať pokutu za niečo, čo vlastne neexistuje," dodal. V prípade ak ste na tomto mieste od roku 2020 dostali pokutu za porušenie značky, podľa odborníkov sa môžete obrátiť na prokuratúru. Koncom týždňa dve značky, ktoré zakazovali prejazd cez ulicu, boli odstránené. Teraz sa rozhoduje, či ich nahradia inými platnými, alebo ich zrušia úplne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy