Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kauza Ján Kuciak pokračuje: Vypovedať bude opäť Iľja Weiss aj Marián Kočner
Zdielať na

Kauza Ján Kuciak pokračuje: Vypovedať bude opäť Iľja Weiss aj Marián Kočner

PEZINOK / Marián Kočner sa v obnovenom procese prvý krát vyjadril k plánovanej likvidácii troch prokurátorov, aj k vražde novinára Jána Kuciaka. Trvá na tom, že ich smrť si nikdy neobjednal. Priznal však, že si lustroval viaceré mená a chcel vedieť ich rodné čísla. S dôvodom, ktorý uviedol, by pochodil asi len u veštice.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračoval v piatok, 20. apríla, proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov výsluchom člena zločineckého gangu zo Serede Iľju Weissa. Obžalovaný Marian K. odmieta, že by si objednal vraždu trojice prokurátorov. Vyplýva to z jeho piatkovej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Už skôr odmietol vinu aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Svedok vypovedal už na vlaňajšom pojednávaní

Vtedy uviedol, že obžalovanému Darkovi D., ktorý mu podľa jeho slov hovoril o "nejakej robote" v Piešťanoch, mal zabezpečiť ukradnuté auto. Automobil napokon nezabezpečil, lebo mu Darko D. nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou prokurátorov.

​V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Obžalovaný Marian K. odmieta, že by stál za objednávkou vrážd prokurátorov

Podľa prokuratúry má Marian K. okrem Kuciakovej vraždy stáť aj za objednávkou vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. "Nebol žiaden dôvod na to, aby som mal akúkoľvek verziu voči Žilinkovi," zdôraznil Marian K. Rovnako uviedol, že nemá nič spoločné ani s objednávkou vraždy Šufliarskeho. Zdôraznil, že ani jeden z nich nedozoroval jeho kauzy. Podotkol, že v minulosti podal na Lipšica trestné oznámenie, lebo bol presvedčený, že ako minister porušoval zákon. "Pokiaľ by bol pán Lipšic akýmkoľvek spôsobom likvidovaný fyzicky, nikdy by som nemohol dokázať moju pravdu a teda to, prečo som podal trestné oznámenie," dodal.

 V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy prokurátorov čelí okrem Mariana K. obžalobe aj trojica Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy