Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza Kuciak: Nitky podľa prokuratúry smerujú ku Kočnerovi
Zdielať na

Kauza Kuciak: Nitky podľa prokuratúry smerujú ku Kočnerovi

PEZINOK / Jána Kuciaka aj Martinu Kušnírovú lustrovali v systéme Sociálnej poisťovne. Nitky podľa prokuratúry smerujú ku Kočnerovi. Na pojednávaní ale zazneli aj ďalšie závažné podozrenia a padlo aj meno bývalého generálneho prokurátora.

Malý USB kľúč a na ňom poznámky od svedka Petra Tótha - práve tento dokument na súde vyvolal najväčší rozruch. Vyšetrovateľ Peter Juhás totiž tvrdí, že práve o tento dôkaz mal záujem aj niekdajší šéf NAKA Branislav Zurian.

Podľa Juhása boli v hre 2 kľúče. Jeden mu Tóth odovzdal s tým, že sú na ňom dáta zo sledovania novinárov. Keď ho vtedajší šéf tímu Kuciak zapečatil, volal mu podľa jeho slov Zurian a pýtal si ho s odôvodnením, že je to nesprávny dôkaz a nech dá do obálky druhý Tóthov USB kľúč. "Nie je to štandardný postup, čo som mu aj povedal. Tá stopa sa následne skúmala tak, ako bola zaistená," uviedol Peter Juhás, bývalý šéf vyšetrovateľského tímu.

Túto možnosť opatrne pripúšťa aj prokurátor. "Treba si uvedomiť, že ide o dokument, ktorý bol podľa výpovede svedka vydaný omylom a bol určený pre šéfa NAKA Zuriana," uviedol prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus. Snahu o marenie dôkazov ale Zurian odmieta. "Dosť ma to uráža, čo pán Juhás vymýšľa. Nikdy som od Juhása nechcel, aby ničil dôkazy. To je všetko klamstvo a svinstvo zo strany pána Juhása. Keby nebolo mojich dôkazov, doteraz by sme nevedeli, že boli novinári sledovaní a dodnes by nebol Kočner obvinený," vyhlásil Branislav Zurian, bývalý šéf NAKA.

Kľúč obsahuje poznámky a výber informácií, ktoré zhromaždil Peter Tóth. Je v ich aj jeho tvrdenie, že Marián Kočner mal podplácať bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. "Tóth je spravodajský dôstojník a rozprávkar. Prečítajte si jeho knihy," uviedol obžalovaný Marián Kočner.

Čižnár obvinenia z korupcie odmieta. "Tieto tvrdenia pána Tótha boli už v minulosti preverované príslušnými orgánmi a ani jedna z nich sa nepotvrdila. Vašu snahu opakovane prezentovať tieto veci považujem za účelovú, učinenú s cieľom poškodiť moje meno za každú cenu," uviedol Čižnár.

Peter Juhás už raz pred súdom vypovedal. Okrem iného aj o tom, že zo strany Zuriana a generálnej prokuratúry boli snahy viesť vyšetrovanie v utajenom režime. "Tento kľúč páve s týmto súvisí," povedal Juhás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy