Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
S Čínou rokujme opatrne, hovoria najvyšší predstavitelia EÚ
Zdielať na

S Čínou rokujme opatrne, hovoria najvyšší predstavitelia EÚ

ŠTRASBURG / S Čínou musíme byť opatrní, ale zároveň opätovne nadviazať konštruktívny dialóg. Hovoria to najvyšší predstavitelia Európskej únie. Čína totiž dosiahla už takú ekonomickú silu, že ju nemôžeme ignorovať. Problémom je aj naša závislosť na dovoze strategických surovín práve z Číny a jej neustále „laškovanie“ s Ruskom.

Čína si v istom momente bude musieť vybrať medzi Ruskom a západom. Odkazuje jej to šéfka európskej komisie. „Jednoznačne ale musíme pracovať na znížení vzájomného napätia. Čína je dôležitý politický a ekonomický partner,“ uviedla Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. „Ukazuje sa, že Čína buduje tesné spojenectvo s Ruskom, možno dokonca bude pomáhať Rusku v jeho agresii voči Ukrajine,“ uviedol europoslanec Michal Šimečka.

Práve cez ekonomickú spoluprácu si chce Európska únia vytvoriť silnejšie puto s Čínou. Podľa europoslancov je potom jednoduchšie viesť dialóg napríklad aj o Ukrajine. „Denne máme s Čínou ako Európska únia obchod v nejakej výške 2,3 miliardy EUR, čiže naozaj je to pre nás veľmi dôležitý strategický partner,“ povedala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. „Čína predstavuje v mnohom hrozbu pre naše ekonomické záujmy, pre naše bezpečnostné záujmy,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann.

Podľa šéfa európskej diplomacie má Čína už dávno ekonomickú prevahu nad Európskou úniou a nielen že nás predbehla, ale doslova utiekla. „Čína ale podriaďuje ľudské práva ekonomickému rozvoju,“ povedal šéf európskej diplomacie Joseph Borell. „Dlhodobo prehliadame to, čo Čína realizuje voči svojmu obyvateľstvu priamo na svojom území,“ uviedol europoslanec Peter Pollák. „Od Číny závisíme na mnohých strategických surovinách, ako je napríklad lítium, kobalt a podobne,“ povedal europoslenec Robert Hajšel.

A kým čínske firmy na európskom trhu fungujú bežne, tie európske nemajú taký istý prístup na čínsky trh. A to chce eurokomisia zmeniť. „Nie je v tejto dobe žiaduce, aby sa Európska Únia odvrátila od Číny ako partnera v ekonomike,“ povedala Ursula von der Leyen.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy