Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bezplatným emisným povolenkám v priemysle je koniec
Zdielať na

Bezplatným emisným povolenkám v priemysle je koniec

ŠTRASBURG / Bezplatné emisné povolenky v priemysle sa už nebudú vydávať. Rozhodli o tom europoslanci. Opäť sa bude platiť za vyprodukované emisie z vykurovaných budov a v cestnej doprave. Na hraniciach Únie sa po novom zavádza takzvané uhlíkové clo pri dovoze železa, hliníka, hnojív, či elektriny z tzv. tretích krajín. Ide o zavŕšenie opatrení takzvaného balíčka fit for 55, ktoré má čo najviac spomaliť otepľovanie Zeme.

Do Európskej únie sa už nebude môcť dovážať viacero komodít, ktoré neboli vyrobené ekologicky. Iba ak by ich výrobcovia zaplatili tzv. uhlíkové clo. „Táto dohoda poskytne jasný signál európskemu priemyslu, že sa oplatí investovať do zelených technológií,“ uviedol Peter Liese, europoslanec z Nemecka „Dovozy z krajín, ktoré nemajú podobné opatrenia na znižovanie emisií ako je Európa, boli zaťažené poplatkom,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík.

Emisné poplatky za nezateplené budovy sa budú po novom platiť najmä za veľké budovy s vysokou spotrebou. Budú mať v podstate na výber - alebo využijú vysoký príspevok na zateplenie, alebo budú platiť za emisie. Hovoríme o balíku známom ako fit for 55. „55% je to, čo potrebujeme stiahnuť do roku 2030 z našich emisií oproti roku 1990, keď sme dosahovali najväčšie vypúšťanie CO2,“ povedal europoslanec Michal Wiezik. „Aby sme sa venovali po cestnej doprave i leteckej doprave, námornej doprave, ktorá výrazným spôsobom sa podieľa na produkcii skleníkových plynov,“ upresnil europoslanec Peter Pollák.

Očakáva sa, že s novými platbami za emisie sa ale zvýšia aj ceny palív a energií. Pomôcť má nový fond pre domácnosti, ktoré nedokážu platiť účty. „Len výnosy z predaja povoleniek nebudú stačiť na to, aby sme vedeli pokryť finančné potreby tých najzraniteľnejších,“ vysvetlil europoslanec Robert Hajšel. „Pokiaľ budú do budúcna ceny stúpať, tak je dôležité, aby sme sociálne odkázaným skupinám ich kompenzovali,“ povedal europoslanec Ivan Štefanec. A výrobcovia, ktorí budú chcieť využiť ekonomicky veľmi silný európsky trh, budú musieť preukázať ekologickú výrobu svojich produktov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy