Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka pribudli nové dôkazy
Zdielať na

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka pribudli nové dôkazy

PEZINOK / Proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov by mal okrem apríla pokračovať ešte aj v máji. Pribudli totiž ďalšie dôkazy. Na hlavnom pojednávaní 5. apríla 2023 to avizovala predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová. Priamo na mieste bola kolegyňa Júlia Zelenková.

Najpodstatnejšou informáciou je, že rozsudok nepadne v apríli tak, ako si to senát pôvodne naplánoval. Predsedníčka senátu oznámila, že zvažuje opätovné volanie nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra, ktorý je momentálne obžalovaný aj v ďalších dvoch kauzách. Ide o prípady Bitkár a Valčeky. Tieto dôkazy nariadil vykonať Najvyšší súd SR. 

​Od rána vypovedal na pojednávaní v stredu 5. apríla Zoltán Andruskó. Ten priniesol svoje účtovníctvo, ktorým chce dokázať, že je dôveryhodný. Spomínal aj to, že celý čin vykonal z obavy o svoj život. Na stredajšom pojednávaní čítali list, ktorý mal Zoltán Andruskó ešte pred svojím zadržaním dať svojej známej. Svedok v ňom označoval Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera za objednávateľov vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Na prokurátorovej likvidácii mal mať podľa Zoltána záujem aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Uvádzal, že sa v tom čase cítil v ohrození života.

Ďalšie pojednávanie je naplánované ešte v apríli

Predsedníčka senátu tiež uviedla, že na 21. apríla je predvolaný svedok Iľja Weiss. V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Špecializovaný trestný súd ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy