Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chceme lacnú čokoládu alebo čistú planétu? EÚ chce zastaviť odlesňovanie
Zdielať na

Chceme lacnú čokoládu alebo čistú planétu? EÚ chce zastaviť odlesňovanie

BRUSEL / Spoločnosti, ktoré predávajú výrobkov z hovädzieho dobytka, kakaa, kávy, palmového oleja, sóje, dreva, gumy, dreveného uhlia a tlačeného papiera v Európskej únii budú musieť pre uvedením výrobku na trh preukázať, že ich výroba neviedla k odlesňovaniu, respektíve sa neničili lesy kdekoľvek vo svete. Ide o nový nástroj v boji proti odlesňovaniu z dielne Európskeho parlamentu. Podľa europoslancov si treba dať na misku váh, či chceme lacnú čokoládu, alebo neúmerne si ničiť planétu.

Medzi rokmi 1990 až 2020 došlo podľa OSN k odlesneniu väčšej plochy ako je celá Európska únia dohromady. „Aj my v Európe za toto nesieme zodpovednosť, pretože ničenie pralesov častokrát končí vo výrobkoch u nás napríklad v podobe palmového oleja,“ uviedol europoslanec Martin Hojsík. „Na pultoch našich supermarketov sa stále príliš často objavujú výrobky pokryté popolom z vypálených dažďových pralesov a nenávratne zničených ekosystémov,“ priblížil Christophe Hansen, europoslanec z Luxemburska.

Podľa luxemburského europoslanca sa tak často stáva bez vedomia spotrebiteľa. Výrobkov, ktoré aktuálne dovážame aj vďaka odlesňovaniu nie je málo. „A to je hovädzie mäso, palmový olej, sója, guma, kakao, kaučuk, čo len si vieme predstaviť,“ podotkol europoslanec Michal Wiezik. „Chceme, aby tieto výrobky spĺňali isté štandardy zoči voči možnému odlesňovaniu,“ doplnil europoslanec Vladimír Bilčík.

Spoločnosti, ktoré výrobky dovážajú na európsky trh, budú musieť preukázať, že ich produkty nesúvisia s odlesňovaním. Slúžiť na to bude aj zavedenie geolokácie oblastí, kde sa tieto produkty pestovali, aby sa aj na diaľku dalo skontrolovať, či na tom mieste nedošlo k odlesňovaniu. „Chceme, aby tam bolo zodpovedné poľnohospodárstvo, aby sa naozaj robilo správne hospodárenie s lesom a aby takéto produkty boli inak označované,“ priblížila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. „Musíme urobiť maximum preto, aby sme zachránili lesy aj mimo európskeho územia,“ uzavrel europoslanec Peter Pollák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy