Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
COVID pasy: Krajiny si začínajú určovať svoje vlastné pravidlá, európsky parlament chce jednotnosť
Zdielať na

COVID pasy: Krajiny si začínajú určovať svoje vlastné pravidlá, európsky parlament chce jednotnosť

BRATISLAVA/ŠTRASBURG / Ako dlho budú v platnosti covid pasy? Budú platné 6 mesiacov alebo 9? A bude sa v ňom uznávať iba očkovanie a prekonanie choroby alebo naďalej aj testovanie? Množstvo krajín si začína určovať svoje vlastné pravidlá, čo podľa Európskej komisie môže uškodiť voľnému pohybu v Európskej únii a čiastočne znefunkčniť fungovanie covid pasov. Tento rozdielny prístup chce čo najskôr stopnúť Brusel.

Európsky parlament sa snaží dohodnúť na jednotnom uznávaní covid pasov. Niektoré krajiny totiž možno nebudú uznávať testy, ale iba očkovanie. “Od januára sa nariadenie o covid pasoch zmení, Komisia príde s nejakým návrhom. Z môjho pohľadu je kľúčové, aby sme zachovali presne to, čo fungovalo v posledných mesiacoch,” hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS, RE). 

“Aby sme zjednotili pravidlá, aby v covid pase, tak ako od začiatku, boli údaje o očkovaní, prekonaní choroby prípade o testovaní,” tvrdí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Lenže už teraz napríklad Taliansko avizovalo, že testy nebudú dostatočné pre množstvo voľnočasových aktivít a prístup dostanú iba očkovaní alebo prekonaní. Niektoré nemecké spolkové krajiny zas požadujú aj denný negatívny výsledok testu. 

“Aby sme našli spoločné európske riešenie. Nie je dobré, ak si každá krajina bude hľadať svoje vlastné riešenia,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). 

“Do tohto chaosu, keď niektoré štáty ako Francúzsko už limitujú platnosti covid pasov napríklad na 7 mesiacov, treba vniesť poriadok a pokúsiť sa keď už nie o harmonizáciu aspoň o nejakú koordináciu,” tvrdí europoslanec Robert Hajšel (SD). 

Krajiny sa tiež dohadujú, či po druhej dávke bude platiť 6 alebo deväť mesiacov a po tretej deväť alebo 12. A do toho všetkého vstupuje aj mimoriadne infekčný variant omikron. V jeho prípade sa však ešte čaká na podrobnejšie štúdie.

“Len test sám o sebe nestačí, pretože sa šíri tak rýchlo, že od času, keď ste testovaný po váš vstup do nejakého spoločného priestoru je x možností ako sa môžete nakaziť," hovorí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). Nastavenie platnosti covid pasov od budúceho roka chce Komisia predložiť ešte do Vianoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy