Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovákov chudoba neohrozuje. Obyvatelia zažívajú najmenšie ohrozenie chudoby spomedzi členských štátov EÚ
Zdielať na

Slovákov chudoba neohrozuje. Obyvatelia zažívajú najmenšie ohrozenie chudoby spomedzi členských štátov EÚ

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Chudoba alebo sociálne vylúčenie ohrozujú viac ako pätinu populácie Európskej únie. Najväčšia časť obyvateľstva zažíva chudobu v Rumunsku a Bulharsku, najmenšia v Česku a na Slovensku.

Až 21,9 % populácie bloku, čiže 96,5 milióna obyvateľov Európskej únie bolo v minulom roku ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením. Z nich približne 5,9 milióna, čiže 1,3 % obyvateľstva únie žilo v domácnostiach ohrozených chudobou. Súčasne pociťovali všetky tri riziká spojené s ohrozením chudobou a sociálnym vylúčením. Znamená to, že okrem chudoby zažívali vážnu hmotnú a sociálnu núdzu a v ich domácnostiach bolo veľmi málo pracovnej aktivity. Vyplýva to z údajov za rok 2020 zo štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Najhoršie je na tom Rumunsko, Slovensko patrí medzi najmenej ohrozené krajiny

V rámci členských štátov únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, v štyroch krajinách chudoba, alebo sociálne vylúčenie ohrozovali viac ako štvrtinu obyvateľstva. V najhoršej pozícii bolo Rumunsko, kde sa to týkalo až 35,8 percenta populácie. Nasledovali Bulharsko (33,6 %), Grécko (27,5 %). Na štvrtom mieste je Španielsko, ktoré patrí medzi prvé štyri krajiny, kde chudoba, alebo sociálne vylúčenie ohrozujú až 27 % obyvateľov.

Naopak, najmenšia časť obyvateľstva bola vlani chudobou alebo sociálnym vylúčením ohrozená v Českej republike, a to 11,5 percenta. Na druhej najlepšej priečke bolo Slovensko, v ktorom bolo ohrozených 13,8%  populácie. Nasledovali Slovinsko (14,3 %), Holandsko (15,8 %) a Fínsko (15,9 %).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy