Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Vyhlásenie Asociácie nezávislých rozhlasových staníc Slovenska k vražde J. Kuciaka a jeho snúbenice
Zdielať na
Krimi

Vyhlásenie Asociácie nezávislých rozhlasových staníc Slovenska k vražde J. Kuciaka a jeho snúbenice

Zdroj: SITA

ANRTS prijala s hlbokým zármutkom a zdesením správu, že novinár J. Kuciak a jeho snúbenica sa stali obeťami vraždy. Je alarmujúce, že najpravdepodobnejším motívom pre tento hrozný čin bola činnosť J. Kuciaka ako novinára. V ponovembrovej histórii ide o bezprecedentný útok na ľudský život mladých ľudí ale aj na slobodu prejavu. Sme zdesení, že niekto je schopný v demokratickom a právnom štáte zájsť tak ďaleko a neštíti sa siahnuť k vražde ako prostriedku na umlčanie jedného novinára a zastrašenie ostatných. Vyzývame kompetentné štátne orgány, aby vyvinuli všetko úsilie na dopadnutie vykonávateľov vraždy, ale aj jej objednávateľov. Jedine označenie páchateľov menom a ich postavenie pred súd môže aspoň čiastočne prispieť k zaceleniu tejto rany na našej spoločnosti.

Členovia ANRTS predovšetkým vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým a zároveň vyhlasujú, že ako významné médiá sa nedajú zastrašiť a budú svojim divákom a poslucháčom prinášať informácie o otázkach verejného záujmu bez ohľadu na to, kto by sa takýmito informáciami cítil dotknutý alebo ohrozený. Rovnako vyjadrujeme solidaritu so všetkými novinármi a redakciami, nakoľko tento skutok sa mal dotknúť nás všetkých a odradiť nás od napĺňania poslania žurnalistiky

Členovia ANRTS budú oddane brániť slobodu v Slovenskej republike a realizovať pre svojich novinárov také opatrenia, aby sa títo nemuseli cítiť ohrození a boli schopní stáť na strane verejnosti a poukazovať na neprávosť bez ohľadu, o kom informujú.

Za ANRTS
Marcel Grega
prezident

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy