Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Tatrách zomrel slovenský turista. Záchranári mu už nedokázali pomôcť
Zdielať na

V Tatrách zomrel slovenský turista. Záchranári mu už nedokázali pomôcť

TATRY / Tragicky sa skončil výlet na Rysy pre 50-ročného Drahoslava z Brezna. Počas výstupu sa pravdepodobne pošmykol a spadol z asi 150 metrovej výšky. Záchranári mu už nedokázali pomôcť.

Päťdesiatročný slovenský turista sa vybral na túru do Poľskej časti Tatier konkrétne na Rysy, počas túry sa ale pošmykol a začal padať dole. Jeho pád si všimli okolidúci turisti, ktorí zavolali záchranárov.

"Turisti videli len padať človeka. Zhodou okolností bol neďaleko aj náš kolega, ktorý mu prišiel na pomoc, ale bohužiaľ zistil, že muž zomrel na mieste," povedal záchranár Andrzej Maciata. 

Z Poľského Zakopaného dorazil vrtuľník na miesto v priebehu niekoľkých minút. Telo 50-ročného obyvateľa Brezna sa ale nachádzalo v ťažkom a neprístupnom teréne.

"Telo sme museli spustiť dole asi o 50 metrov nižšie, lebo sa nachádzalo v tak náročnom teréne, že nebolo možné ho transportovať," vysvetlil pilot Maciej Latarz. 

"Nevieme ako k nehode došlo, pravdou je, že je tam veľmi ťažký a exponovaný terén s reťazami a človek sa môže ľahko pošmyknúť," povedal veliteľ zásahu Witold Cikowski. 

Telo zosnulého turistu previezli záchranári vrtuľníkom do Zakopaného. Podmienky vo vysokohorskom prostredí sa v posledných hodinách prudko zhoršili a záchranári na prípadne túry upozorňujú.

"V Tatrách začalo pršať, zatiaľčo včera sme mali na Kasprovom vrchu teplotu 16 stupňov, dnes sú to len štyri. Očakávame, že teplota bude klesať a zrejme aj nasneží," doplnil Maciata. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy