Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Menej exekútorov? Niektorí vraj nemajú potrebné vzdelanie!
Zdielať na

Menej exekútorov? Niektorí vraj nemajú potrebné vzdelanie!

Už o niekoľko týždňov môže byť na Slovensku menej exekútorov. Prečo? Niektorí totiž nebudú spĺňať zákonné podmienky na to, aby mohli byť tým, čím boli doteraz. Ministerstvo spravodlivosti vyžaduje, aby mali ukončené právnické vzdelanie druhého stupňa. Teda boli magistrami práva. Mnohí z nich ale dodnes takéto vzdelanie nemajú.

Do kolízie sa dostali dva paragrafy

Po revolúcii, keď Slovensko potrebovalo vytvoriť exekútorské úrady, na vymenovanie exekútora nebolo potrebné mať plnohodnotné právnické vzdelanie, preto sa nimi stali napríklad policajti, ktorí mali ukončenú policajnú školu v odbore právo.

V roku 2005 však prišiel do platnosti zákon, ktorý exekútorom bez riadnej právnickej fakulty, skomplikoval život. Podľa § 238 si k 31. decembru 2012 musia plnohodnotné vysokoškolské právnické vzdelanie doplniť. Inak o svoju funkciu prídu. "Presné číslo vám povedať neviem. Povinnosť to mali urobiť voči ministerstvu, keďže je s tým v prípade nesplnenia spojená sankcia," potvrdil hovorca Komory exekútorov SR Martin Hermanovský.

Problém, ktorý majú exekútori, sa dá prirovnať k nehode. Stala sa, ale nie je za ňu zodpovedný ani jeden z vodičov. A práve kolízia spomínaného paragrafu a § 231 má zapríčiniť to, že 18 slovenských exekútorov pravdepodobne príde o prácu. 

V roku 2005 mali vyhovujúce vzdelanie

Naši "zákonodárci" totiž v roku 2005 pri novele zákona o exekútoroch nechali v platnosti aj paragraf 231. Podľa neho exekútori v súčasnosti, ktorí majú problém so vzdelaním, mali v čase ich vymenovania do funkcie exekútora vyhovujúce vzdelanie. Ak by ich teda minister koncom roka skutočne odvolal, poruší ich ústavné práva a zrejme dotknutí exekútori začnú podávať na Slovenskú republiku súdne obžaloby.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy